A paradicsom és a paprika is a burgonyafélék családjába tartozik, Közép- és Dél-Amerikában őshonos zöldségfajták – írja a Házipatika.com. Európába a spanyoloknak, portugáloknak, olaszoknak köszönhetően terjedtek el. Ma világszerte termesztik, hiszen a legtöbb konyha fontos alapanyagai.
Paradicsom a szív- és érrendszeri betegségek ellen
A paradicsom kevés kalóriát tartalmaz, viszont gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Főként A-provitamin-, C- és E-vitamin-tartalma kiemelkedő. Bővelkedik likopinban, mely a színét adja, és erős antioxidáns hatású. Magas a víztartalma, rostokban, kalciumban és káliumban gazdag.
Likopintartalmának köszönhetően jól alkalmazható daganatos, valamint szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében. A már említett C-vitamin-tartalma miatt segíti a vas felszívódását, serkenti az immunrendszert, valamint az emésztést is. Nyersen lúgosító hatású, főzve viszont savat termelhet. Héj nélkül fogyasztva könnyebben emészthető.
Felhasználása
A paradicsom az egyik legszélesebb körben és legsokoldalúbban felhasználható zöldség. Nyersen salátákhoz kiváló, főzve viszont remek mártás készül belőle, amit levesekhez, ragukhoz, tésztákhoz, pizza tetejére, de szendvicsekhez is nagyszerűen használhatunk. Ízéhez a bazsalikom és az oregánó rendkívül jól társul.
Paprika az emésztésre és vérszegénységre
A paprika sok vizet és kevés kalóriát tartalmaz. Különösen gazdag A-provitaminban és C-vitaminban, de magnézium-, kálium- és vastartalma is jelentős. Erős, csípős ízét a kapszaicin nevű alkaloidnak köszönheti, mely irritálja a bőrt és a nyálkahártyát.
Vízhajtó hatású, segíti az emésztést, és a vérszegénység megelőzésében is fontos szerepet játszik. Egészségre gyakorolt hatását színének intenzitása nagyban jelzi: minél erőteljesebb a színe, annál több aktív anyagot tartalmaz. Csípősségének köszönheti fertőtlenítő hatását, a trópusi vidékeken ezért nagy mennyiségben fogyasztják. Szabályozza a vérnyomást, javítja a keringést és az anyagcserét, csökkenti a vér koleszterinszintjét. Erősíti az immunrendszert, segít rákos megbetegedések és reumás problémák esetén.
Felhasználása
A paprikát íze és csípőssége miatt is használjuk az ételekhez, kiváló alap készíthető belőle ragukhoz, pörköltekhez, de finom húsok, halak mellé is, együtt sütve velük. Népszerű a töltött paprika is, valamint a lecsó. Frissen szendvicsekhez, hideg ételekhez, salátákhoz kiváló.