A müzliszeleteket sokan az egészséges táplálkozással azonosítják, hiszen jó esetben természetes összetevőket tartalmazó, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étel, amely csak csekély mértékben (vagy egyáltalán nem) tartalmaz hozzáadott cukrot és egyéb mesterséges anyagot.
Volt olyan, ami rosszul teljesített
A Tudatos Vásárlók Egyesületének a vizsgálata azonban meglepő eredményre derített fényt. A piacon kapható 6 legnépszerűbb terméket vették górcső alá, tesztelve a gabona és a cukor arányát, az összetételt, valamint a hozzáadott adalékanyagokat.
Mint kiderült, táplálkozásbiológiailag a piacon lévő termékek a legtöbb esetben nagyon távol állnak az elvárható értéktől. Főleg extrudált gabonapelyhekből, cukorszirupból (fruktóz-glükóz szirup, kukoricaszörp stb.), aszalt és fagyasztva szárított gyümölcsökből, olajos magvakból és egyéb hozzáadott adalékanyagokból készülnek. A hozzáadott cukor, csokoládé, puffasztott gabonák nemcsak rontják az értéküket, de a tápanyagarányt is megváltoztatják – főleg a cukrok és a zsír javára.
Fotó: Shutterstock
Kakukktojások
A 6 müzliszelet közül 2 termék közelít az egészséges kategóriához, bár a legelőnyösebb összetétel a kettő keveréke lenne. A Cerbona piros gyümölcsös cukormentességével, a Nestlé epres müzliszelet pedig a teljes kiőrlésű gabonák magas aránya miatt szerepelt az elsők között. A legrosszabb eredményt a Challenger és a Fit müzliszeletek érték el, mert több cukrot vagy cukorszirupot tartalmaztak, mint gabonát, összetételükben nem volt semmi kiemelkedő, illetve még a tájékoztatás is hiányos volt az esetükben.
Két termék is (Ceretem, Fit) tartalmazott hidrogénezett vagy keményített zsiradékot, amelyek magas transzzsírsav-tartalommal (ezek összefüggésben vannak a szívbetegségek, cukorbetegség, elhízás és koleszterinanyagcsere-betegségek kialakulásával) rendelkeznek.