Élet-Stílus

A Koránt is lenyomta a „mamipornó”

könyv (könyv)
könyv (könyv)

A Szürke ötven árnyalata lett a legkeresettebb könyv a guantanamói rabok körében.

Meglepő felfedezést tett Jim Moran kongresszusi képviselő a guantanamói fogolytáborban tett látogatása során. Mint kiderült a börtön bezárása mellett kardoskodó politikus számára, a „mamipornó” elnevezéssel illetett erotikus bestseller a legnépszerűbb olvasnivalója a raboknak. Az elítéltek angolul falják A Szürke ötven árnyalata trilógiát, amely még a Koránt is maga mögé utasította a börtönkönyvtár toplistáján.

A guantanamói börtön – Fotó: Northfoto

A foglyok egyébként igen széles kínálatból válogathatnak olvasnivalókat, a vallásos művektől kezdve egészen a sci-fi regényekig szinte minden megtalálható. Agatha Christie-krimik, stresszűzést segítő könyvek, de még a görög klasszikusok is (pl. Homérosz Odüsszeiája) is helyet kapott a polcokon. Az éhezők viadala pedig nemcsak könyvben, hanem DVD-n is megvan a guantanamói könyvtárban.

A rabok egyébként ma már nagyobb szabadságot élvezhetnek az olvasmányok terén. Korábban ugyanis komoly cenzúra vonatkozott az erotikus tartalmú könyvekre, még az olyan sportmagazinok is tiltólistára kerültek, amelyekben hiányos öltözetű sportolónők szerepeltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik