Élet-Stílus

A stressztől is lankadhat a férfiasság

Célravezető a stresszkezelési technikák alkalmazása.

A stresszhelyzetre adott válaszreakciót “küzdelmi vagy menekülési” ösztönnek is nevezhetjük. Bár manapság a stresszt okozó élethelyzetek ritkán jelentenek közvetlen életveszélyt, szervezetünk mégis úgy reagál, mintha az ténylegesen fennállna, akár valódi, akár képzelt vészhelyzetről legyen szó.

A stressz kihat a szexuális életünkre is. A férfiaknál merevedési zavarokat, korai magömlést, a nőknél a libidó csökkenését, az orgazmus elmaradását okozhatja, és a menstruációs panaszok hátterében is gyakran a stressz áll.

A tartósan feszült állapot kimerültséget eredményez, és számos pszichoszomatikus (lelki eredetű, de testi panaszokban megnyilvánuló) betegséghez, gyakran depresszióhoz is vezet.

Fotó: Shutterstock

A stressz következtében kialakuló zavarok például nem enyhíthetők nyugtató- vagy élénkítőszerekkel. Az első lépés a stressz legyőzésére a józan mérlegelés. Tudnunk kell, mi okozza a feszültséget, mit kell megváltoztatni az életvitelünkben ahhoz, hogy ezt csökkentsük. Hasznos lehet, ha a napi programunkba beiktatunk valamilyen testmozgást, sportot. A tudatos légzés is sokat segíthet.

Még több tuti stresszkezelési technikáért kattintson ide>>>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik