Szórakozás

Ösztrogénnel a stressz ellen!

stressz (stressz, )
stressz (stressz, )

Az ösztrogén nevű női nemi hormon segít a stresszes helyzetek legyőzésében - bizonyították állatkísérletek során amerikai tudósok.

A nők jobban tűrik a stresszt, mint a férfiak – hangzik a közkeletű feltételezés. Ennek a megfigyelésnek a molekuláris hátterét derítette fel a Buffalói Egyetem kutatóinak a Molecular Psychiatry című szaklapban szerdán megjelent tanulmánya.

A kutatás eredményei azt bizonyították, hogy a nőstény patkányok lényegesen könnyebben győzik le a stresszhatásokat, mint a hímek.

A kísérletek során fiatal nőstényeket egy heten keresztül stresszkeltő helyzeteknek tették ki: újra és újra korlátozták szabadságukat, elzárták őket. A stresszes hét elmúltával megvizsgálták, befolyásolta-e a folyamatos, ismételt kellemetlenség a felismerő képességüket és a rövid távú emlékezetüket.

Korábban már látott tárgyakat mutattak nekik, és azt tapasztalták, a nőstények ugyanúgy felismerik őket, mint a stresszes hetet megelőzően. Ezzel szemben a fiatal hímek rövid távú memóriáját rontotta az egy hét ismételt bezárás stressze: nehézségeik támadtak a már látott tárgyak felismerésében.

A kísérletekben olyan helyzeteket kívántak utánozni, melyekkel az ember is gyakran kénytelen szembesülni: kihívást jelentő, nagy nyomás érzetével, gyakran csalódással járó, ám veszélytelen szituációt modelleztek.

A tudósok feltételezték, hogy az agyban képződő ösztrogén női nemi hormon tette jobb stressztűrővé a rágcsálók nőstényeit, hiszen azok az egyedek is hasonlóan viselkedtek, amelyeknek eltávolították a petefészkét (ahol szintén képződik ösztrogén).

Ezek szerint a stressz ellen védő hatás az agyban lévő aromatáz enzim hatására kibocsátott ösztrogéntől ered. Ezt további kísérletek igazolták. Az ösztrogén hímek orgazmusakor is képződik, ám sokkal kisebb mértékben, mint a nőstényeknél.

Amikor mind a hímek, mind a nőstények agyban képződő ösztrogénjének mennyiségét mesterségesen korlátozták, a tudósok adatai szerint mindkét nem stresszhelyzetben tanúsított viselkedése megváltozott.

“Amikor blokkoltuk a nőstények agyának ösztrogénjeleit, rajtuk is mutatkoztak a stressz káros hatásai. Az ellenkezőjét is igazoltuk: amint a hímeknél aktiváltuk az ösztrogént, nem léptek fel többé a stressz negatív következményei” – hangoztatta Zhen Yan, a kutatás vezetője.

“Ha megtalálnánk az ösztrogénhez hasonló összetevőket, amelyeket mellékhatások nélkül lehetne gyógyászati célra használni, igen hatásosan kezelhetnék velük a férfiak stresszel összefüggő problémáit” – mutatott rá Yan az állatkísérlet eredményeiben rejlő terápiás lehetőségre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik