Élet-Stílus

Öt éve gyűjti a havi vérzését

A chilei nő kiállítást rendezett a menstruációs vérével átitatott textilgyűjteményéből.

Carina Ubeda öt éve folyamatosan gyűjti havi vérzését; tampon és betét helyett egy-egy textildarabbal „vészeli át” a periódusát. Elmondása szerint az allergiája miatt képtelen intim betétet használni, ezért is választotta a „piros betűs napokra” a textilt.

A művészettörténeti szakon diplomázó chilei nő a gyűjteményéből egy meghitt, intim kiállítást szeretett volna rendezni. A menstruációs vérével átitatott textildarabok közül 90 darabot himzőkeretbe helyezett, majd a plafonról lelógatva kiállította; mindegyik mellé még egy-egy megfeketedett almadarabot is felakasztott, szimbolizálva a peteérést. A véres textildarabokra pedig olyan „kulcsszavakat” írt fel, mint például „termelés”, „hulladék”, „elpusztított”.

Mint a Quillota-i művészeti központ vezetője, Fritz Demuth elmondta, a látogatók közül többen is megszagolják a kiállított „alkotásokat”, de azoknak semmi szaguk nincs. Teljesen higiénikusak, ugyanis – mielőtt kiállították volna – fertőtlenítőszerrel kezelték a textildarabokat.

Az elmúlt években Ubeda egy párnában tárolta a gyűjteményét. „Mindig megtartok dolgokat, mert idővel valamire csak jók lesznek” – vallotta be a művészhölgy, aki először könyv formájában szerette volna a nagyközönség elé tárni „alkotásait”, ám végül egy kiállítás lett belőle.

„Amikor rájuk nézek, nem látok mást, mint absztrakt képeket” – jelentette ki. Mint mondja, sokan megkérdezték már tőle, miért éppen ilyen személyes dolgot állított ki, mire ő azt válaszolta, hogy számára mindez csak műalkotás.

A kiállítása azonban sokakat sokkolt, többen undorítónak tartották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik