Élet-Stílus

Búcsút inthetünk a nehéz napoknak

Egyszerűen kezelhető a menstruáció előtti hangulatingadozás és az ingerlékenység is – állítják svéd kutatók.

A nők nagy része bizonyára ujjongva fogadja a premenstruációs szindrómára (PMS-re) vonatkozó legfrissebb kutatások eredményét. Annál is inkább, mert a friss statisztikák szerint a világ nőinek jó 8%-át érintik a kellemetlen tünetek, ám az orvosok azt gyanítják, a valóságban ennél jóval többen szenvednek kisebb-nagyobb, de mindenképpen kellemetlen jelenségtől.

Ingerlékenység, hirtelen hangulatváltások, rossz közérzet, fáradékonyság: hogy csak néhányat említsünk azok közül a tünetek közül, amik közvetlenül a menstruációt megelőző időszakban a nőket kínozhatják. Az nem újdonság, hogy a tünetekért hormonok felelősek, az viszont annál inkább, hogy kezelhetők. Legalábbis erre utal az a most elvégzett svéd kutatás, amit Erika Timby vezetésével végeztek.

Timby szerint áttörés a PMS vizsgálatában, hogy sikerült megállapítaniuk, a kellemetlen tünetekért az allopregnanolon nevű hormon felel, amit a nők szervezete közvetlen peteéréskor és terhesség alatt termel. Hozzátette, minél érzékenyebb valaki a hormonra, annál erősebben jelentkeznek nála a PMS tünetei. Az orvoscsoport a felfedezés után most a lehetséges kezelési módokra koncentrál, és bíznak abban, hogy most minden eddiginél nagyobb arra a lehetőség, hogy egyszerű gyógymódot találjanak a problémára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik