Élet-Stílus

Ide menjen csobbanni a melegben!

strand (strand)
strand (strand)

Összegyűjtöttük a legjobb helyeket és a legfontosabb tudnivalókat, hogy biztosan ne kapjon gutaütést a rekkenő maximumoktól. Strandkörkép.

A hétvégén még biztosan tartja magát a kánikula, az előrejelzések szerint csak vasárnaptól mérséklődik valamennyire a hőség, de több helyen még ekkor is 33 fok lehet. A forrósági rekordok miatt egyre többen keresik fel a hűvös vizű bányatavakat, sokan azonban nincsenek tisztában az alapvető szabályokkal.

A Dunában tilos, a Balatonban viszont lubickolhat

Vannak megdönthetetlen tények. Ilyen például, hogy a pi értéke 3,14 vagy, hogy a vak komondorok – ha nem figyel oda az ember, főképp Terikerettentő veszélyesek tudnak lenni. Ugyancsak nem lehet vitatkozni azzal, – sőt jobb megfogadni a tanácsot -, ha az ÁNTSZ emberei arra figyelmeztetnek, messzire kerüljük el a bányatavakat és a fürdésre nem kijelölt partszakaszokat. Legutóbb egy 15 év körüli gyerek tűnt el a Budakalászon található Omszki-tóban, a búvárok néhány órával később már csak a holttestét tudták kiemelni a vízből. (Évente körülbelül 35 ember fullad meg a bányatavakban a hirtelen mélyülő szakaszok és a gyors vízhőmérséklet-csökkenés miatt.)

Az sem mindegy, hogy ha már több hetes koplalás – férfiak esetében proteinturmixos kondizás után – végre kimerészkedünk a partra, milyen vízbe mártjuk hab testünket. Az ÁNTSZ minden évben elkészíti a magyarországi szabadvízi fürdőhelyek uniós minősítését. Jó, hír, hogy idén zömmel az összes pancsolós hely kiváló minősítést kapott, talán nem meglepő, hogy a többségük balatoni, míg a legrosszabb minősítéssel most is elsősorban a folyóvizekket sújtották. (A listát itt találja!)

Szintén fontos, hogy a rendkívüli, több országon végigvonuló áradás miatt a Duna mentén még mindig tizenhét helyen tilos a fürdőzés. Ha pont odatervezte volna a hétvégi programot és végignyálazná mind a 17-et, ide kattintson, ha viszont jobban érdeklik a vízhőmérsékletek és a strandbelépők, olvasson szépen tovább!

Online is alámerülhet

Az időkép.hu-nak hála, interneten, hőtérképen, de akár a – Hír24 mobilalkalmazással felturbózott – telefonunkon is megnézhetjük az új, ötpercenként frissülő országos vízhőmérséklet adatokat. Azért, hogy ne minket szidjon másnap az elavult számok miatt, nem írunk akutális  fokokat, inkább ide linkeljük az oldal elérhetőségét, ahol up to date tájékozódhat! (Annyit azért elárulunk, hogy nyugodtan otthon hagyhatjuk a szivacsos bikini felsőket és az optikai fecsketuningolókat, fázni ugyanis nem fogunk: 22 fok alatti vízhőmérsékletre a hétvégén sehol ne számítsunk!)

Bambizás és burzsujkodás

Azokra is gondoltunk, akik nem araszolnának végig a balesetek miatt szinte állandóan elesett M7-esen a magyar Riviéráig, és infografikában összeírtuk a fővárosi strandok pofátlanul magas belépő- és egyéb szolgáltatás árait.

Nem látja a konkrét számokat? Vigye a kurzort a hasábokra!

Együtt tempózhat Risztovval

Aki beéri a Pünkösfürdői Stranddal vagy a XVI. kerületi Erzsébetligeti Uszodával, olcsóbban is megúszhatja a vizes élményt. A Magyar Úszás Napja alkalmából ugyanis június 22-én, szombaton különböző kedvezményekkel várják a fővárosi fürdőzőket a medencék partján. Az akcióhoz egyébként az ország valamennyi megyeszékhelye és más, kisebb városok is csatlakoztak. Sőt, van, ahol ingyen nyitják meg kapuikat az uszodák a sportolni vágyók előtt.

A rendezvény jelmondata: “Mindenki vizes lesz!”, és a fő helyszín Balatonfüred, ahol a nyíltvízi Európa Kupa-viadal mellett tömegsporteseményt is lebonyolítanak majd. Az olimpiai bajnok Risztov Évával és társaival párhuzamosan úszhatnak majd mindazok a Balatonban, akik részt vesznek a 2,5 kilométeres megmérettetésen. Ott lesz a vízben a magyar úszóválogatott összes neves versenyzője, és a tervek szerint a vízilabdázók is.

A különböző helyszínek programjait itt találja!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik