Belföld

Vasárnap már jobb lesz

Forrosag-idojaras(210x140)(2).jpg (időjárás)
Forrosag-idojaras(210x140)(2).jpg (időjárás)

Még két kemény nap és jön egy kis enyhülés. Ma a forróságra és felhőszakadásra is figyelmeztetnek.

Újabb rekordok

Csütörtökre virradóra – hasonlóan az előző éjszakához – több helyen is megdőlt az eddigi legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekord. A legmagasabb értéket hajnalban a fővárosban, Lágymányoson mérték, ahol csak 24,8 Celsius-fokra csökkent a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőállomásain 1901 óta nem regisztrálták ilyen magas hőmérsékleti minimumot június 20-án.

Délután ismét megdőlt a fővárosi napi melegrekord is. Újpesten csütörtökön 37 Celsius-fokot mértek, amely megegyezik az eddigi országos napi maximum-hőmérséklettel. Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa elmondta, a fővárosi napi melegrekord a legutóbb tavaly dőlt meg, akkor 36 fok volt, szintén Újpesten. A június 20-i országos maximumot, 37 fokot, 1908-ban Nyíregyházán mérték.

Hőségben szakadhat le az ég

Pénteken is országszerte kánikula lesz. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Az ország többi részén tartósan 25 fok felett alakul a napi középhőmérséklet, így ezekre a területekre másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Vas megyében 27 fok feletti napi középhőmérsékletre lehet számítani. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a várható felhőszakadások és heves zivatarok miatt is elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Ezekben a megyékben kialakulhatnak heves zivatarok, akár károkat is okozó erős széllel vagy jégveréssel.

Az UV-B sugárzás pénteken is megközelíti az extrém szintet, a sugárzás maximuma várhatóan 7,9-es, vagyis nagyon erős lesz. A legalacsonyabb hőmérséklet 17 és 23, a legmagasabb 33 és 37 fok között várható.

Két nap múlva elviselhetőbb lesz

A meteorológiai szolgálat középtávú előrejelzése szerint vasárnaptól némileg mérséklődik a hőség, de még akkor is 30 fok körüli maximumok várhatók. Szombaton helyenként, vasárnap már többfelé várható zápor, zivatar, utóbbiak környezetében viharossá fokozódhat a szél.

Vigyázat a fürdéssel!

A nagy hőség miatt a hűvös vizű bányatavakat egyre többen keresik fel, de sokan nincsenek tisztában az alapvető szabályokkal – figyelmeztetett újból a rendőrség. Felhívta a figyelmet, hogy csak a kijelölt helyeken szabad fürdeni, illetve motoros vízi sporteszközöket igénybe venni a számos veszélyt rejtő Pest megyei bányatavakon. A szabálytalankodók pénzbírságra számíthatnak.

A hét elején egy 15 éves fiú fulladt bele az Omszki tóba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik