Élet-Stílus

Vége a szinglilétnek! Ezzel tuti párra lel

párkapcsolat (párkapcsolat)
párkapcsolat (párkapcsolat)

Meglepő kutatási eredmények kötve-fűzve, amelyekre a görcsös párkeresés alatt nem is gondoltunk. Mostanáig.

Miért buknak a nők a sportolókra, a férfiak pedig a nagyobb mellekre? Egy sörözőben a záróra csakugyan megszépíti a nőket a férfiak szemében, illetve fordítva? A párkapcsolatban élők vajon miért elégedettebbek a testükkel, mint az egyedülállók? Milyen összefüggés van a vonzó arc és a családi állapot között a férfiak esetében? Miért isznak többek a férfiak egy olyan pubban, ahol hangosabb zene szól?

Számos izgalmas kérdés, amelyre párkapcsolati terapeuta legyen a talpán, aki válaszolni tud. A pszichológiai végzettségű írónő, Megyeri Zsuzsa Dóra – akit már évekkel ezelőtt elragadott a párkapcsolat témája – azonban gondolt egyet: fellebbentette a fátylat a nők, valamint a férfiak viselkedéséről, pusztán pszichológiai kutatások alapján. Így született meg a Párban szép című könyve, amelyet – mint az alcím is jelez – párkapcsolati kisokosként forgathatnak kezdők és haladók.

Attól pedig ne féljünk, hogy laikusként elsodornak minket a pszichológiai fogalmak, a száraz adatok, vagy a „brit tudósok” okfejtései. A szerző ugyanis szórakoztató történetekbe, szituációkba ágyazta be a párkapcsolat témában született, olykor meglepő kutatási eredményeket. Így többé már nem kell többek között azon tépelődnünk, hogy megéri-e napi 5 percet szánni az életünkből a sminkre, érdemes-e kihívóan felöltöznünk az első randira, vajon min versengenek egymással az erősebbik nem tagjai, illetve milyen az a nő, akivel hosszú távra tervez egy férfi. Sőt a kisokosból az is kiderült, mitől vonzó egy nő, mitől férfi a férfi, illetve milyen hatása van a gyerekkori élményeknek a felnőttkori kapcsolatokra.

“A görcsös társkeresés helyett a játékosságban hiszek, és abban, hogy először magunkkal kell jóban lennünk. A könyvben bemutatott felismerések segítenek rendet tenni a fejünkben, miközben jókat mosolyoghatunk, vagy épp meghatódhatunk egy-egy történeten” – magyarázza Megyeri Zsuzsa Dóra, akinek arra is van tippje, miért van manapság annyi egyedülálló. Mint mondja, érthető, hogy nehéz a társkeresés, hiszen sokan a főiskola, az egyetem alatt már megtalálják a párjukat, és lehet, hogy a munkahelyen is már mindenki családos. „Tartsuk észben, hogy mindig mindenhol lehet ismerkedni. Sőt jó dolog egy listára felírni, milyen tulajdonságok fontosak nekünk, külsőre-belsőre egyaránt, ugyanis ha meg tudjuk fogalmazni, kire is vágyunk, könnyebben figyelünk fel ezekre az emberekre” – javasolja az írónő, aki elsősorban az éberségben hisz.

Véleménye szerint ugyanis akár a villamosmegállóban, akár az interneten is ott rejtőzhet az esély az ismerkedésre, csupán észre kell vennünk a lehetőséget az adott helyzetben. „Vágjunk bele új dolgokba, merjünk kilépni a komfortzónánkból. Menjünk el akár egyedül is moziba, Állatkertbe, barátnőkkel kávézni, fizessünk be egy ejtőernyős ugrásra vagy akár egy szegedi kirándulásra. Gyűjtsük az élményeket, érezzük jól magunkat, ezt pedig más is észre fogja venni” – hangzik a szerző jótanácsa.

Megyeri Zsuzsa Dóra a könyve megjelenése óta több olvasói visszajelzést is kapott; nőktől, férfiaktól egyaránt. Elmondása szerint többen csak a könyvélmény után döbbentek rá, hogy mennyire fontos szerepe is van egy párkapcsolatban a szellemi összhangnak és a hasonló humorérzéknek. Ám akadt olyan olvasója is, aki belátta, hogy a randik, az ismerkedések és a párválasztás során a nemverbális jelek tanulmányozását sem lehet félvállról venni.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik