Élet-Stílus

Megvan miért viszketünk

Ha ismerjük, talán ki is tudjuk kapcsolni.

A Science szaklapban megjelent kísérletben kikapcsolták az egerekben a viszketés ingerét, miközben az állatok összes többi érzékét, köztük a tapintást és a hőérzékelést is érintetlenül hagyták. A szakértők azt remélik, hogy a viszketés alaposabb megértése elősegíti majd a krónikus viszketésben szenvedő emberek hatékonyabb kezelésének kifejlesztését.

Az amerikai Országos Fogászati és Craniofacialis Kutatóintézet kutatói olyan egereket tenyésztettek ki, amelyek képtelenek voltak a nátriuretikus peptid B (Nppb) vegyület termelésére, amely jelátvivő vegyületként szolgál az agysejtek egymás közötti kommunikációjában. A vegyület nélküli egerek Dr. Santosh Mishra beszámolója szerint teljesen úgy néztek ki és úgy viselkedtek, mint a többi egér, de amikor az állatokat viszketésre ingerlő anyagoknak tették ki, ezek az egerek nem vakaróztak.

Amikor azonban Nppb-t fecskendeztek be ezeknek az egereknek a gerincvelőjébe, vakarózni kezdtek az ingerlő anyagok hatására. A kutatók szerint a vegyület úgy vesz részt a viszketés érzékelésében, hogy a bőrben felvett viszkető érzést a gerincvelőn keresztül továbbítja az agyba.

Szeretne még többet megtudni? Kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik