Élet-Stílus

Lenyelte a víziló, de túlélte

víziló (víziló)
víziló (víziló)

Csodával határos módon menekült meg a túravezető.

Az amerikai Paul Templer évek óta idegenvezetőként dolgozott: kajaktúrákat vezetett Zimbabwében, a Zambézi folyón. 17 évvel ezelőtt azonban halálos veszélybe került a paradicsomi környezetben.

Éppen három társával kajakozott a folyón a 27 éves fiatalember, amikor egyik pillanatról a másikra az útitársa, Evans kajakja megpördült a levegőben, a férfi pedig beleesett a vízbe. Mint kiderült, a kis csapat éppen egy vízilócsorda közepébe került. Paul a társa segítségére sietett, már nyújtotta is a karját, hogy megragadja Evanst, ám a következő pillanatban teljes sötétség és csend vette körül. Először fel sem fogta, mi történt vele, ám idővel ráeszmélt: egy víziló torkában van, a fél teste ugyanis szinte eltűnt az állat szájában.

„Nyomtam, ide-oda mozgattam magam benne, de sikertelenül” – elevenítette fel a történteket Paul. Végül azonban valahogy mégis keletkezett akkora rés a víziló szájában, hogy ki tudott menekülni, s éppen Evansszal találta szembe magát, ahogy kiszabadította magát a szörny állkapcsából. A szerencsétlenül járt férfi csak akkor szembesült azzal, hogy véres körülötte víz.

Egyik társa megragadta Pault, és bevonszolta a kajakba; ott vette csak észre, hogy az egyik karja helyett csak egy csonk maradt. „Iszonyú fájdalmat éreztem, azt hittem, meghalok” – emlékezett vissza a túraszervező, akinek válltól amputálták a karját, a sérült lábát azonban sikerült megmenteni.

A majdnem végzetes vízilótámadás ellenére – két évvel ezelőtt – Paul ismét vízre szállt: mégpedig egy speciális kajakban, amit egy kézzel is tud irányítani. S most már ő is tudja, akármilyen aranyosnak is tűnnek első látásra a vízilovak, valójában nagyon is veszélyes állatok; évente körülbelül 300 ember halálát okozzák. Különösen akkor vadulnak meg, amikor megzavarják őket, és hirtelen veszélyben érzik a területüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik