Élet-Stílus

Foltok az arcon: mit kezdjünk velük?

A tavaszi napsugaraknak szinte mindenki örül – kivéve azokat, akiknek a tavasz és a nyár a szeplőkkel való küzdelmet jelenti.

Az aprócska szeplők már gyerekkorban megjelenhetnek a fehér bőrű, szőke vagy vörös hajú, szeplősödésre hajlamos emberek bőrén. Általában a nap első sugarai csalogatják elő őket, csakúgy, mint a később megjelenő májfoltokat, pigmentfoltokat. Sok kismama számára is komoly problémát jelent a babavárás idején az arc foltosodása, az idősebbek pedig az évek múlásával az arcon és a kézen megjelenő májfoltokról panaszkodnak.

Néha betegséget jelezhet

A szeplősödés általában egyszerű hajlam kérdése – a világos bőrű gyerekek már egész pici korukban aranyosan szeplősek, és ez a hajlamuk egész életükben fennmarad – magyarázza dr. Nagy Zsuzsa bőrgyógyász-kozmetológus. – A májfoltok viszont általában hormonális okok miatt vagy egyéb külső-belső provokáló tényezők hatására jönnek létre. A szakértő szerint egyes esetekben betegséget is jelezhet a foltosodás: a bélpolipok egyik fajtája például az orron és az ajkakon idéz elő jellegzetes pigmentfoltokat, szeplőket, de más betegségekhez (pl. Cushing-kór, Basedow-kór) is kapcsolódhat a bőr pigmentálódása. A legtöbb esetben persze nem jelent semmi kórosat a bőr foltosodása, így nem kell minden szeplővel azonnal orvoshoz rohanni. Ha viszont valakin hirtelen sok májfolt jelenik meg, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, hogy fény derülhessen az okokra. Ilyenkor az orvos nemcsak a pigmentfoltosodásból, hanem az esetleges kísérő tünetekből is következtet arra, milyen további vizsgálatokra célszerű elküldenie a betegét.

Alapesetben azonban a szeplő és a pigmentfolt nem több egyszerű esztétikai problémánál. De mitől is színeződik el tulajdonképpen a bőr? Az úgynevezett melanocita-stimuláló hormon az agyalapi mirigy irányítása mellett serkenti a hámréteg alsó sejtsorában található melaninsejtek működését, így ezek több festékanyagot termelnek. Ennek a festékanyagnak az a szerepe, hogy a hámsejteket megvédje a napsugárzás káros hatásaitól: egyfajta védő pigmentréteget hoz létre a sejtmagok fölött.

A barnulás voltaképpen ugyanez a jelenség, ám a pigmentfoltok esetében csak kis területen, foltszerűen jelenik meg a barnaság, ezért számítanak szépséghibának – mesél a jelenség hátteréről a bőrgyógyász. – Ennek köszönhető az is, hogy a foltok általában a napsugárzás hatására jelennek meg, vagy annak hatására rosszabbodnak.

Ha szeretne még többet megtudni, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik