Élet-Stílus

Jön a tablettás marihuána

tabletta (pirula, kapszula)
tabletta (pirula, kapszula)

Amerikában hamarosan fájdalomcsillapító helyett szedhetik ezt a változatot.

Tovább tart és kevesebb a mellékhatása, mint a ciginek: ezt állítják azok az orvosok, akik évek óta fáradoznak azon, hogy végre piacra dobhassák a tablettásított marihuánát.

Az egyébként, hogy a marihuánának fájdalomcsillapító hatása van, egyáltalán nem újdonság. 2010-ben például tanulmány készült arról, hogyan csökkenti az idegkárosodások miatt fellépő fájdalmat. És pont ennek az egyáltalán nem elhanyagolható tulajdonságának köszönheti, hogy az Egyesült Államokban már 18 állam engedélyezte a növény orvosi célra történő forgalmazását. Az orvosoknak azonban ennyi nem volt elég.

Mivel úgy gondolják, hogy a dohányzás káros az egészségre, kitalálták, hogy a füves cigik hatóanyagát tablettába zárják. A tabletta pedig elkészült, és már az első teszteket is elvégezték vele a Columbián.

Meglepő, de a dronabinol jól teljesített: tovább csillapította a fájdalmat (2,5 óra helyett 4,5 óráig) és később ütött (15 perc helyett csak egy óra elteltével). Az is igaz, hogy a teszthez teljesen egészséges (bár rendszeres marihuánafogyasztó) embereket kértek meg arra, hogy a gyógyszer hatása alatt jéghideg vízben nyúlkáljanak.

És épp ez az oka annak, hogy a biztató eredmények ellenére még mindig vizsgálgatni kell: az orvosok ugyanis most nem tudják, hogy milyen hatása lesz azokra, akiknek krónikus fájdalmaik vannak, illetve azt sem, hogy milyen hatással lesz azokra, akik életükben egy „vicces cigit” sem szívtak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik