Élet-Stílus

Rémisztő dolgok az egyetemisták tányérján

koszt (koszt)
koszt (koszt)

Zsírosan, sósan és rendszertelenül esznek a magyar egyetemisták. Zöldséget és gyümölcsöt ritkán fogyasztanak, a reggeliket általában kihagyják, pihenni pedig alig szoktak.

Sok zsírt, konyhasót és kevés rostot fogyasztanak, továbbá rendszertelenül esznek az egyetemisták, és ugyanazokat a táplálkozási hibákat követik el, amelyek az egész magyar lakosságot jellemzik – derült ki a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszéke munkatársának kutatásából.

A mintegy 370 – dietetikus, műszaki és egyéb szakos – hallgató megkérdezésével készült felmérésből kiderült: a 19–25 év közötti egyetemisták 16 százaléka túlsúlyos, 2 százalékuk elhízott, és csupán 3 százalékuk sovány. Ráadásul a testtömegindex (BMI) alapján normál tápláltsági állapotú fiataloknak sem feltétlenül ideális a testösszetétele, mely mindenképpen növeli a „népbetegségnek” számító szív és érrendszeri, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát – ismerteti a vizsgálat részleteit a Semmelweis Médiasarok.

Míg a fiatalok általában túl sok koleszterint (az ajánlott másfélszeresét) fogyasztanak, D-vitamin bevitelük nem éri el a jelenleg javasolt napi ajánlott mennyiség (5 mikrogramm) felét. Ezt még súlyosbítja, hogy nem fogyasztanak elég tejterméket – különösen a fiatal nők többségének étrendje hiányos kálciumban és vasban (fele mennyiségű) –, valamint étrendjük nem tartalmazott megfelelő mennyiségű élelmirostot sem, még úgy sem, hogy közülük sokan fogyasztják a teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket – olvasható az egyetem honlapján.

A megkérdezett hallgatók többsége rendszertelenül, általában napi két-három alkalommal étkezik a javasolt öt helyett, a reggelit általában kihagyják, ráadásul keveset alszanak és pihennek.

Lichthammer Adrienn dietetikus szerint az egészséges táplálkozás oktatása mindenki számára elérhető kellene, hogy legyen. Ezt igazolta az is, hogy a Budapesti Műszaki Egyetemről bevont hallgatók 77 százaléka szeretne többet tudni az egészséges táplálkozásról, és 81 százalékuk változtatna is, ha szakszerű oktatásban részesülne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik