A világ vendéglátóiparának vezetői képviselői, a The World’s 50 Best Restaurants “akadémia” tagjai szerint Nadia Santini a csúcs.
Pedig sohasem járt szakácsiskolába vagy bármilyen szervezett tanfolyamra, férje éttermet vezető nagyanyjától tanult meg sütni-főzni úgy, hogy három Michelin-csillaggal ismerték el tudását.
A tripla Michelint még 1996-ban kapta elsőként az olasz szakácsnők közül.
Santini egy kis észak-olaszországi faluban, a lombardiai Runatéban főz hagyományos olasz ételeket, ám némileg modernizálva. Férje famíliája nemzedékek óta szakácscsalád. Éttermük, a Dal Pescatore 1925 óta működik.
Nadia Santini csaknem 40 éve kezdett kuktáskodni benne, de már jó ideje ő a főszakács. A brit gasztronómiai szakfolyóirat szerint a rendkívül kreatív és innovatív Santini főztjére a legkritikusabb bírálók sem tudnak rosszat mondani.
Az elismerést első alkalommal, 2011-ben egy franciaországi vendéglő, a valence-i Maison Pic vezetője, Anne-Sophie Pic nyerte el, tavaly a San Sebastian-i (Spanyolország) Arzak étterem séfjét, Elena Arzakot díjazták.