Élet-Stílus

Egyre többeket kínoz a borult ég

depresszio(960x640)(1).jpg (depresszió, )
depresszio(960x640)(1).jpg (depresszió, )

A legszívesebben ki se mászna az ágyból, és egész nap csak nassolna? Az időjárás az oka.

Noha már lassan egy hete beköszöntött a csillagászati tavasz, és közeledik a húsvét, az időjárás meg sem próbál együttműködni. A szokatlanul hosszú hideg évszak, a cidri, a szürkeség és az állandó frontok azonban nem csak ideig-óráig, egy-egy napra viselik meg a szervezetünket, hanem hosszú távon is.

Felicity Newman, egy brit projektmenedzser tavaly októberben kezdte rosszul érezni magát: a fiatal nő a fáradékonyságot és a koncentrációzavart betudta az évszakváltásnak és a téli szezon kezdetének. Csakhogy az idő előrehaladtával nemcsak hogy nem szokott hozzá a télhez, de tünetei folyamatosan rosszabbodtak.

Alig két hónap alatt a 25 éves nő majd’ 10 kilót hízott az állandó nassolás miatt, ráadásul alig bírt kikelni az ágyból, hiába aludt 10-12 órát minden nap. Ekkor határozott úgy, hogy segítséget kér, mivel már a munkáját sem volt képes rendesen elvégezni. Az orvosai kiderítették, hogy Felicity az úgynevezett SAD (évszakfüggő kedélybetegség) enyhe változatában szenved.

A szakemberek szerint a „borús ég” szindróma, amit az állandó ciklonok, esőzések, havazások és a napsütéses órák kritikusan alacsony száma vált ki, idén jóval több embert érint majd. A szindróma oka, csakúgy, mint az évszakfüggő kedélybetegségek egy részében, a napfény hiánya, ami az agyban a melatonin (az éjszakai hormon) termelődését váltja ki.

A szindrómában persze nem csak a britek szenvedhetnek. Ahogy azt dr. Pintér Ferenc, a Meteoklinika orvosa lapunknak korábban elmondta, az idei tél Magyarországon is példátlan volt. Nem csak a szokatlanul nagy mennyiségű csapadék miatt, hanem az egymást érő frontok és a kevés napsütés miatt is. Ahogy a szakember rámutatott, az, hogy a szervezetünknek folyamatosan alkalmazkodnia kellett a változó körülményekhez, mostanra teljesen kimerítette az energiaraktárainkat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik