Élet-Stílus

Közeleg a kullancsszezon

kullancs ()
kullancs ()

A kullancs által terjesztett betegségek közül Magyarországon elsősorban a Lyme-kór és a vírusos agyvelőgyulladás fordul elő.

A közönséges kullancs számos kórokozót hordozhat és terjeszthet, amelyekkel vérszívása során az embert is megfertőzheti. E betegségek közül Magyarországon elsősorban a Lyme-kór és a kullancs terjesztette vírusos agyvelőgyulladás fordul elő – figyelmeztet az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala. Fontos tudni, hogy kis odafigyeléssel a betegségek megelőzhetők, illetve az agyvelőgyulladás esetében védőoltás is rendelkezésre áll.


Fotó: MTI / Honéczy Barnabás

A kullancsok tömeges megjelenésére március végén, április elején kell számítani, azonban ha előbb jön az enyhe idő, idejében el kell kezdeni a felkészülést. Nem csak azoknak érdemes a megelőzésre gondolni, akik a közeljövőben erdőbe terveznek kirándulást, ugyanis a vérszívók a városokban, a kutyasétáltató helyeken és a kertekben is megjelentek.

Betegségek

A kullancsok csak egy része hordoz kórokozót, és az ilyen ízeltlábúaknak is csak egy része adja át azt vérszívása során az embernek. Az ÁNTSZ szerint a patikában kapható „kullancsteszt”, amely a vért szívott kullancs Lyme-kórokozó pozitivitását képes kimutatni, nem ad 100 százalékos bizonyosságot. Éppen ezért fenntartásokkal kezelendő, hiszen nem alkalmas az ember betegségének megállapítására. Amennyiben a kullancscsípést követően betegségtüneteket tapasztalunk (például bőrtünet, izomfájdalom, láz, fejfájás), forduljunk orvoshoz.

Védekezés

Erdei túrák alkalmával használjunk kullancsriasztó szereket, amelyeket a bőrünkre, esetenként pedig a ruházatunkra juttatunk. Viseljünk világos színű ruhát, mert azon könnyebben észrevehetjük a kullancsokat. Minél gyorsabban távolítsuk el a bőrbe fúródó vérszívót. Mivel a megfertőzött haszonállatok teje is közvetítheti a vírust, fontos a nyers kecske- és tehéntej fogyasztás előtti forralása, amellyel a kórokozó elpusztítható. Oltassuk be magunkat.

Ha többet szeretne tudni a védőoltásról, nézze meg Ócsai Lajosnak, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztálya főosztályvezetőjének tájékoztatóját!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik