Élet-Stílus

Rákkeltő hatású játékok kerültek forgalomba

Játékbolt (játékbolt)
Játékbolt (játékbolt)

Rákkeltő lágyítószereket talált különböző gyermekjátékokban és írószerekben a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer- és Vegyipari Laboratóriuma.

Olcsó Barbie babákban, lövedékes (tapadókorongos) játékokban és különböző radírokban találtak olyan lágyítószereket, amelyek be vannak tiltva: szerepelnek az Európai Unió termékbiztonsági listáján.

Nahalkáné Csillag Mónika labormérnök lapunknak elmondta, ezek a szerek azért veszélyesek, mert a mindennapi használat során akár rákot is okozhatnak a gyerekeknél, sőt az anyán keresztül még a magzatra is veszélyt jelentenek.

A labormérnök szerint ezért is érdemes odafigyelni arra, mit veszünk meg. A címkén ugyan nincs feltüntetve, hogy az áru tartalmaz-e veszélyes anyagot, de vásárlás előtt érdemes tájékozódni az unió által létrehozott Közösségi Gyors Tájékoztatási Rendszer (RAPEX) listájáról, ahol megtalálhatók azoknak a termékeknek a neve, amelyet veszélyesnek minősítettek vagy már be is tiltottak.

Vegye, olcsó!

A listáról egyértelműen kiderül, hogy általában a kínai, pakisztáni, török és ismeretlen eredetű termékek jelentenek veszélyt. Ilyen például a körülbelül 1000 forintért megvásárolható Natalie vagy Clementine baba, illetve a különböző fantázianevekkel ellátott, óriás szemű Barbie baba hasonmások is.

Az írószereknél az elmúlt évekhez képest némi javulást tapasztaltak. Régebben ugyanis a vizsgált termékek – általában radírok, illetve radíros végű ceruzák – csaknem 50 százalékában jelen volt a hat tiltott lágyítószer (DEHP, DBP, BBP, DINP, DIDP, DNOP) egyike.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2007-től folyamatosan ellenőrzi a textilruházati termékek meg nem engedett azoszínezék- (textília és bőr festésére alkalmas színezékek) tartalmát. Szabó Csilla laboratóriumi vezető lapunknak elmondta, a jelenlegi mintákról még nem készült el a jelentés, de eddig sajnos minden évben találtak olyan textíliákat, amelyekben kimutatható volt a rákkeltő hatású színezék. Általában a sötétebb színű ruhákkal van gond, ideértve akár a világmárkás termékeket is.

Azoszínezék

Az azoszínezékkel festett ruházat, amennyiben a jogszabályban meghatározott határérték feletti karcinogén aromás amin szabadul fel belőlük, bőrrel érintkezve kockázatot jelent a fogyasztó egészségére. 22 féle karcinogén tulajdonságú aromás amint nevez meg a jogszabály, amelyek esetében intézkedésre van szükség.

 

Mint azt megírtuk, a Greenpeace tavaly egy budapesti üzlet előtt demonstrált, szintén a mérgező gyermekruhák miatt. A környezetvédők 140 ruhadarabot vásároltak a világ 27 országában, közöttük négyet Magyarországon. A vizsgálat húsz divatmárka ruháiban talált veszélyes vegyi anyagokat. Volt olyan gyermekfarmer, amelyben több, egészségre káros összetevőt is kimutattak. Jó hír, hogy a hazánkban vizsgált termékek között találtak egy bugyit, amely nem tartalmazott kimutatható mennyiségben káros anyagot.

Szankciók

A büntetés mértéke sok mindentől függ. Például a veszélyes termék mennyiségétől, illetve attól, hogy a gyártó előtte is követett-e már el hasonló vétséget. 15 ezertől 500 millió, illetve súlyos esetekben akár kétmilliárd forintig is kiszabható pénzbírság. Ha egy textiltermékben azoszínezéket találnak, azonnal intézkednek annak forgalomból való kivonása és betiltása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik