Belföld

Méregdrága méregruhákat viselünk

Zara vs Greenpeace (zara, greenpeace)
Zara vs Greenpeace (zara, greenpeace)

Rákkeltő és hormonzavart okozó vegyi anyagok a ruhákban. A Greenpeace kedden egy budapesti üzlet előtt demonstrált a mérgező gyermekruhák miatt.

Két fiatal Greenpeace-aktivista foglalta el jelképesen a Kristóf téri ruhaüzletet. Amíg tíz társuk az eladókat tartotta fel, addig két lány molinóval demonstrált az üzlet kirakatában. Mindezt azért tették, mert a Greenpeace International jelentése szerint a vezető divatcégek olyan ruhákat forgalmaznak, amelyekben a veszélyes vegyi anyagok hormonzavart vagy akár rákot is okozhatnak.

Gyermekfarmer, bugyi

A környezetvédők 140 ruhadarabot vásároltak a világ 27 országában, közöttük négyet Magyarországon. A vizsgálat 20 divatmárka ruháiban talált veszélyes vegyi anyagokat. Volt olyan gyermekfarmer, amelyben több, egészségre káros összetevőt is kimutattak. Jó hír, hogy a hazánkban vizsgált termékek között találtak egy bugyit, ami nem tartalmazott kimutatható mennyiségben káros anyagot.


Kattintson a képre és nézze meg a demonstrációt! – Fotó: Kummer János

Az üzlet előtt a többi aktivista kezeslábasban, gázálarccal a fején, gumikesztyűben és csizmában kezdett a látványos bemutatóba. Három, festékes vízzel teli hordót (ami a vegyianyagokat szimbolizálta) toltak az üzlet elé, és abba kezdték el mártogatni „a potom áron”, 6-10 ezer forintért vett mérgező gyermekfarmert.

A hormonrendszer

A divatmárkáknak van több olyan ruhája is, melyek nonil-fenol-etoxilátokat (NPE-vegyületeket) tartalmaznak, melyek magas koncentrációban károsítják a hormonrendszert. A legmagasabb koncentrációban kimutatott termékek forgalmazói közül kettő már vállalta, hogy megtisztítja teljes termelését és ellátási láncukat – mondta lapunknak Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

Kiderült, a magyarországi akcióval egy időben a világ számos részén tüntetnek az aktivisták. Azt szeretnék, hogy a legnagyobb kiskereskedelmi ruhaforgalmazó azonnali, gyors, hatékony és átlátható lépéseket tegyen a méregtelenítést célul tűző Detox-kampányban. A Greenpeace azt követeli a divatcégektől, hogy 2020-ra kötelezzék el magukat a veszélyes anyagok teljes kiváltására. A részletes jelentést itt olvashatja.

Mindig mossuk ki!

Megírtuk, a NPE-vegyületek maró hatásúak, fokozottan veszélyesek a vízi élőlényekre, és emberekben is előidézhetnek hormonváltozásokat, ha szennyezett vízből származó halat fogyasztanak. Az NPE-t főleg zsír- és olajoldó képessége miatt használják a textilgyártásban, csakhogy a veszélyes vegyület a kész ruhákban is megmarad. A vegyszer közvetlen veszélyt nem jelent a ruha viselőjére, a káros anyagok legnagyobb része az első mosásnál kioldódik, és a lefolyón át a természetes vizekbe kerül.

Európában, Kanadában és az Egyesült Államokban már évekkel ezelőtt betiltották az NPE-vegyületek alkalmazását a ruhaiparban, de a márkás cikkek döntő része a Távol-Keleten készül, ahol használatát semmi nem korlátozza. Mivel ezeket a termékeket a világon mindenütt – így Magyarországon is – forgalmazzák, a veszélyes anyagok a gyártás helyétől több ezer kilométerre is károsíthatják a természetes vizeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik