Élet-Stílus

Közeleg az allergiaszezon

allergia (pollen)
allergia (pollen)

Az allergia napjainkra világjárvánnyá vált. Az allergiás nátha pedig hazánkban minden negyedik embert érint.

A közelgő márciussal együtt már küszöbön a következő allergiaszezon is. Sokak számára ez egyben a náthaidény folytatását is jelenti.

A szénanátha önmagában nem súlyos betegség. Az életminőséget azonban komolyan rontja, csökkenti a munkahelyi és iskolai teljesítményt, komoly zavarokat okoz a pihenésben. Ráadásul magában hordozza egy súlyosabb betegség, az asztma kialakulásának lehetőségét. Az allergiás náthás betegek 20-40 százaléka asztmás is. A betegség gyakoriságát kutató vizsgálatok azt igazolják, hogy ha ilyen ütemben nő az allergiások száma – 10 évente megduplázódik – egy allergiás generáció kialakulásának lehetünk tanúi.

Van egy több éve alkalmazott módszer, amely tartós megoldás jelenthet az allergia leküzdésében. Ez nem más, mint az immunterápia.

Biztató eredmények

Az immunterápiát már több éve alkalmazom jó hatásfokkal – számol be tapasztalatiról Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Az immunterápia OEP-támogatása évek óta megoldatlan kérdés, annak ellenére, hogy a környező országokban igen elterjedt a kezelés finanszírozása. A betegek ennek ellenére keresik, érdeklődnek a kezelés iránt. A leggyakoribb parlagfű-allergia kezelése 6 hónapos terápia esetében 57 ezer forint körüli kiadást jelent a betegek számára. A tapasztalatok alapján az immunterápia már az első évben jelentősen csökkenti a panaszokat, s ezzel együtt az egyéb allergiaellenes gyógyszerekre fordított kiadást is. A kezelés teljes időtartama 3-5 év, ezután 10-12 évre az allergiás tünetek megszűnése várható.


(Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)

Széles körben alkalmazható

Az elmúlt évek tapasztalatait összegezve elmondhatom, hogy az immunterápiát azok a betegek választják elsősorban, akiknél a gyógyszeres kezeléssel nem érhető el számottevő javulás. Gyermekeknél a kezelés 5 éves kor felett alkalmazható. A kezelés szerepe a megelőzésben is jelentős. Allergiás betegek esetében gyakran előfordul, hogy idővel újabb allergiák jelennek meg, s míg kezdetben csak egy, évek múlva akár 6-8 allergén is panaszt okoz – mondta a főorvos.

Az immunterápiát nemzetközileg elfogadott, az illetékes hazai szakmai kollégiumok által megerősített előírások szabályozzák. A kezelés megkezdése előtt az első lépés az allergén pontos azonosítása, ez történhet alkaros bőrteszt segítségével vagy laboratóriumi úton. Az így kapott eredmények mellett az orvos a beteg részletes kikérdezése során szerzett adatokat is figyelembe véve határozza meg a kezelés további menetét.

A legtöbb panaszt okozó allergén, a parlagfű virágzása csak augusztus közepe-vége körül éri el csúcsidőszakát, a tünetek megelőzésére azonban már most gondolni kell. Pollenallergiás betegeknél a kezelés a tüneteket kiváltó pollen szóródása előtt 2-4 hónappal kezdődik és folytatódik a virágzás idején is, 1-2 hónapig.

Az allergiaközpont javaslata szerint parlagfű-allergiánál az immunterápiás kezelést legkésőbb májusig meg kell kezdeni

Jellegzetes tünetei
Rohamokban jelentkező tüsszögés, vízszerű orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás, könnyezés, szemviszketés. A tünetekhez időnként, főleg a parlagfűszezon vége felé igen kellemetlen, a torok kaparásával együtt járó ingerköhögés is csatlakozik. Gyakori panasz még a torokban lecsorgó váladék. Kiváltói lehetnek pollenek, ez esetben a tünetek szezonálisak, az allergiát kiváltó növény virágzásának idejében jelentkeznek. Poratka, állatszőr-allergia esetében a szimptómák az év folyamán bármikor, az allergiát okozó atka vagy állattal való találkozás következtében kialakulhatnak. Az orrnyálkahártya hatalmas felülete az allergia kialakulásának és a tünetek létrejöttének egyaránt kedvez.

 

Ha még többet szeretne olvasni az allergia fajtáiról és kezeléséről, ide kattintva megteheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik