Belföld

Tovább csökkent a parlagfűpollen koncentrációja

parlagfű (parlagfű, )
parlagfű (parlagfű, )

Tovább csökkent a parlagfűpollen-terhelés, de az ország túlnyomó részén még mindig érvényben van a riasztási fokozatok valamelyike.

A heti átlagértékek alapján az ország keleti részében köbméterenként több mint 200 parlagfűpollenszem van a levegőben, így ott sötétbordó, vagyis a 6 fokozatú riasztási skálán 4. szintű riasztás van érvényben. A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) térképén bordó színnel jelölték, vagyis 3. fokozatú riasztás van érvényben a Miskolc-Békéscsaba vonal mentén, Veszprém környékén, valamint Tolna és Baranya megyében.

A kaposvári, zalaegerszegi, győri, budapesti és szegedi mérőállomások környezetében a levegőben lévő parlagfűpollenszemek száma 50 és 100 között mozgott, így ott vörös, vagyis 2. fokú a riasztás – írta az ÁNTSZ.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) aerobiológiai monitorozási hálózatának adatai szerint jelenleg Szombathely környékén, valamint a Mátra térségében és a Jászságban a legjobb a helyzet: az elmúlt heti átlagok alapján már csak a sárga színnel jelzett, figyelmeztető jelzést adták ki.

Az ÁNTSZ jelentése szerint a parlagfűpollen-terhelés visszaesése elsősorban a továbbra is rendkívül száraz időjárásnak és az augusztus végi, szeptember eleji kánikulának köszönhető. Ugyanakkor az ÁNTSZ kiemelte, hogy a parlagfűre érzékenyeknél a jelenlegi helyzet is állandó tüneteket okoz. Az ÁNTSZ ezért az allergiásoknak továbbra is javasolja ajánlott gyógyszereik rendszeres szedését – tették hozzá.

Az általános pollenhelyzetről szóló rendszeres jelentések mellett a parlagfűhelyzetről az idén is külön tájékoztatnak az OKI által tavaly indított riasztási rendszeren keresztül. Ezen a térképen ábrázolják, hogy az ország különböző területein milyen magas a levegő parlagfűpollen-szennyezettsége. A pollenkoncentráció szintjeit 9 fokozatú színskálával jelzik, külön táblázatban adnak tájékoztatást a különböző értékek egészségre gyakorolt hatásairól. Az ÁNTSZ múlt szombaton azt közölte, hogy az általános pollenterhelés alacsony.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik