Élet-Stílus

Lázcsillapító a kertből és a konyhából

Gyógyteákkal, fűszerekkel és könnyű ételekkel segíthetjük a gyógyulást.

Hidegrázás, égő nyálkahártya, étvágytalanság, levertség – jól ismerjük a láz kísérő tüneteit. A láz folyamatáról és hátteréről azonban már kevesebbet tudunk. A szervezet természetes védekező mechanizmusa indul be testhőmérsékletünk megemelkedésével, amikor valamilyen vírusos, vagy bakteriális megbetegedés következtében elszaporodnak, vagy kívülről bejutnak szervezetünkbe a pirogén anyagok. Ahogy észleli az emberi test ezeknek az anyagoknak a megjelenését, a kazán dolgozni kezd: magasabb hőfokon az immunrendszer hatékonyabban működik, a vírusok és baktériumok pedig kevéssé életképesek. 38 fok feletti láz esetén azonban már lázcsillapításra van szükség, nehogy a rendszer túlmelegedjen.

Folyadék minden mennyiségben

A lázas beteg az intenzívebb verejtékezésnek köszönhetően hajlamosabb a kiszáradásra, ezért a folyadékpótlásra fokozottan figyelni kell. A legjobb, ha az átlagos mennyiség kétszeresét fogyasztjuk el betegség esetén. Természetesen nemcsak a mennyiségen van a hangsúly: a cukros, szénsavas üdítők, az alkohol, és a tejes italok nem a segítik a gyógyulásunkat. Ilyenkor jön el a zsírtalan húsleves vagy zöldségleves, illetve gyógyteák ideje.

Lázcsillapító gyógynövények

A természet patikája rengeteg olyan gyógynövénnyel bővelkedik, ami izzasztó, lázcsillapító hatású. Az ókorban a halhatatlanság növényeként tisztelt orvosi zsálya gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatása miatt a legtöbb láz elleni teakeverék egyik fő összetevője. Emellett a torokgyulladással járó betegségeket is kiválóan gyógyítja. A fekete bodzából készített tea nemcsak az immunrendszer erősítésére szolgál, hanem kiváló izzasztó hatásának köszönhetően elismert lázcsillapító is.

Ha kíváncsi a lázcsillapító gyógyszerekre, kattintson ide.

Forrás:

Lázcsillapító növények a kertből és a konyhából (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik