Élet-Stílus

Egy vagyonba kerül a nyomtatott hús

A növesztett és a nyomtatott húsokat azért találták ki, hogy egy napon kiválthassák az állatokat.

Mesterséges húst előállítani egyáltalán nem egyszerű. Növeszteni kell, és olykor hosszú hónapokat, éveket is igénybe vehet, mire a hús a laborkörülmények között végre létrejön. Hogy egyébként miért van erre szükség? Nos, közvetve a bolygó lakosságának növekedése miatt. A szakemberek a táplálékhiány megelőzése miatt már évek óta próbálkoznak azzal, hogyan állíthatnak elő mesterséges úton is táplálékokat (mint pl. a hús).

A növesztés hosszadalmas folyamatát válthatná ki a „húsnyomtatás”. Mindezt egy speciális 3D-s nyomtató segítségével végezhetnénk, amiben a hagyományos tinta helyett egy speciális, úgynevezett biotinta nyomtat, amiben több százezer élő sejt található. Ha már sikerült kiválasztanunk a kívánt formát, a nyomtató a tinta segítségével utána már élő szövetet hoz létre. Pontosan úgy, mint a nyomtatott szervek esetében, amiket transzplantációs célokra hoznak létre.

A szakemberek szerint a 3D-s nyomtatás felgyorsíthatná a növesztés folyamatát, ezáltal gyorsabban juthatnánk a húshoz, csakhogy a folyamat – ahogy a nyomtatásra szolgáló eszközök is – egyelőre gyerekcipőben jár. Biztató eredmények azért már vannak: egy holland teamnek a közelmúltban már sikerült ilyen módszerrel készíteni egy 2 centi hosszú, 1 centi széles és 1 milliméter „vastag” húst.

Ami az előállítás költségeit illeti: egy hamburger méretű hússzelet előállítási ára jelenleg 300 ezer dollár, átszámítva több mint 66 millió forint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik