Élet-Stílus

Megtalálhatták az AIDS gyógymódját?

laboratórium (kísérlet, )
laboratórium (kísérlet, )

Egy ausztrál orvosi áttörés végre segíthet kidolgozni az AIDS lehetséges gyógymódját.

A Queenslandi Orvostudományi Kutatóintézet közleménye szerint az intézet molekuláris virológiai laboratóriumában dolgozó David Harrichnek sikerült úgy módosítania a HIV vírus egyik fehérjéjét, hogy az erős, hosszan tartó védelmet nyújtson a szervezetnek a fertőzésekkel szemben. Bár ez a módszer nem jelent gyógymódot az AIDS kórokozójával szemben, biztosítja, hogy a vírus szunnyadó állapotban maradjon.

Hogy segít az eljárás? Az immunsejtekben található kérdéses fehérje a módosítást követően segíti az egészséges immunrendszer fenntartását, így a pácienseknek lesz esélyük megbirkózni a normális fertőzésekkel. “Olyan ez, mint tűzzel harcolni a tűz ellen – húzta alá a professzor. – Amit valójában tettünk, az nem más, mint hogy fogtuk egy normális vírus fehérjemolekuláját, amelyre a kórokozónak szüksége van a növekedéshez, majd megváltoztattuk, így az ahelyett, hogy a vírusnak segédkezne, valójában megakadályozza a sokszorozódását, ráadásul azt igen hatékonyan teszi… Az eljárás lehet az AIDS egyik lehetséges gyógymódja.”

Amennyiben a klinikai tesztek sikeresnek bizonyulnak, akkor egyetlen hatékony kezeléssel helyettesíteni lehetne a jelenleg szükséges megannyi terápiát. A szakember elmondta azt is, hogy az új módszer jelentősen javíthatja a HIV vírus hordozóinak életminőségét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik