Belföld

Áldozatait szedi a prosztatarák

Műtét (műtét)
Műtét (műtét)

A prosztatarák a második leggyakoribb halálok az ötven év feletti férfiak körében. Évente ezerötszázan halnak meg és hatezer az új beteg Magyarországon. A rendszeres ellenőrzés segíthet.

A prosztata (dülmirigy) karcinómája a férfiak leggyakoribb tumoros betegsége. Dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy a halálozások számát nagymértékben csökkenteni lehetne, ha a férfiak 45-50 év felett évente egyszer elmennének urológushoz.

Mi a prosztata?

A prosztata egy viszonylag kicsi, gesztenye alakú szerv, a húgyhólyag alatt helyezkedik el. Tejszerű nedvet termel, amely az ondó része, segíti a hímivarsejtek mozgását és anyagcseréjét. Kivezető csöve, az ondóvezetékhez hasonlóan, a húgycsőbe nyílik.

Mivel a prosztata szorosan körülfogja a húgyvezetéket, az esetleges elváltozásai, megnagyobbodása, daganata a vizelet útját akadályozhatja. Gyakori (különösen éjszaka jelentkező) vizelési inger mellett vizeletürítési nehézségek jelezhetik a bajt: nem sikerül tökéletesen kiüríteni a hólyagot, a vizelet gyengén vagy csak cseppenként jön, előfordulhat a vizelés közben csípő, égető érzés, hidegrázás. A prosztatabetegségek korai szakaszában kevés a tünet, ezért is kell a vizelési panaszokat komolyan venni.

 

Az igazgató lapunknak elmondta, a prosztatarák pontos oka nem ismert, de az biztos, hogy abban mind örökletes tényezők, mind külső hatások szerepet játszanak.

Tünetek

A betegség korai stádiumában, amikor még gyógyítható, általában teljesen tünetmentes. Előrehaladottabb, áttétes prosztatarák csontfájdalmakat, csonttöréseket, illetve a tumoros megbetegedésekre jellemző általános tüneteket – gyengeségérzést, fogyást, vérszegénységet – okozhatnak. Sokszor a reumásnak tűnő fájdalmak hátterében prosztatarák okozta csontáttétet diagnosztizálnak.

Nyirády a leghatékonyabb kezelésnek a műtétet tartja, de természetesen a kezelés fajtája, függ a betegség stádiumától, előrehaladottságától, a beteg korától és preferenciájától. „Általánosságban a daganat műtéti úton történő eltávolítását tartjuk a legjobb és leghatékonyabb eljárásnak.”

Azonban néha előrehaladott állapotban elengedhetetlen a herék eltávolítása is.  „Áttétes esetben van indikációja a hormonális kezelésnek, melyet kémiai úton, injekcióval és gyógyszerrel, valamint fizikai úton, vagyis a herék eltávolításával végzünk.”

Mellékhatások

A kezelések mellékhatásai igen sokfélék, gyakran sajnos kifejezetten kellemetlenek. A herék eltávolítása és az LHRH analógok alkalmazása hőhullámokat, az emlők megnövekedését, és nem utolsósorban potenciazavarokat, a szexuális élet nehézségeit okozhatják. Megnő a vérrögképződés esélye, az antiandrogének pedig sok esetben káros hatással vannak a máj működésére.
Bár a terápiák mellékhatásai olykor komolyak lehetnek, a terápia vállalásával a túlélési mutatók igen kedvezőek, így semmiféleképpen nem szabad a mellékhatásoktól való félelem miatt a kezeléseket visszautasítani. Másrészről, mivel a fent említett melléhatások előre várhatóak, a panaszok nagy része megfelelő módszerekkel csökkenthető, megszüntethető.

Szacsvay László színművész az életét köszönheti annak, hogy időben felfedezték a prosztatarákját. A hét évvel ezelőtti eredményes kezelésnek és műtétnek köszönhetően az orvosoknak sikerült eltávolítaniuk a tumort, és úgy ítélték meg, hogy nincs szükség sugárkezelésre vagy kemoterápiára. Szacsvay pályafutása töretlenül folytatódott, jelenleg is több színdarabban játszik, és támogatja a Magyar Rákellenes Liga munkáját.

Élen járunk
Magyarország a daganatos megbetegedések és halálozások világranglistájának több mutatóját is vezeti. dr. Kásler Miklóssal, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa szerint a fő ok a dohányzást, az alkoholizmust és a helytelen táplálkozást. Sokkal több zöldséget, gyümölcsöt, halakat, fehér húst kellene fogyasztani, és kevesebb zsiradékot, vörös húst. Ezzel összefügg a túlsúly, a fizikai aktivitás hiánya, illetve a környezeti tényezők is nagyban befolyásolják a megbetegedések kockázatát. Így például a kipufogógáztól kezdve a kemikáliákon át a tartósítószerekig. A főorvossal készült interjúnkat ide kattintva olvashatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik