Tech

Orvos helyett az internet segít?

Nehéz légzés, fájó ízületek és kiütések? A diagnózisért többen nem a háziorvost, hanem a folyamatosan rendelő „dr. Internetet" keresik fel először.

A Pew Research Center legújabb kutatása szerint az amerikai felnőttek 35 százaléka használta már a világhálót arra, hogy diagnosztizálja magát vagy valaki mást – az emberek az eseteknek csupán felében fordultak utána orvoshoz. Összességében az utóbbi egy évben a megkérdezettek majdnem 60 százaléka keresgélt egészség és betegség ügyében az interneten.

A kutatással kapcsolatos tanulmányt jegyző Susannah Fox szerint nem meglepő, hogy sokak szemében „dr. Internet” diagnózisa a valódi orvosé után a második véleménnyé lépett elő, hiszen az egészségügyi információk online éjjel-nappal elérhetőek, ráadásul ingyen és bérmentve.

A komolyabb egészségügyi problémák kapcsán azonban a legtöbben még mindig orvostól (vagy más, hús-vér embertől) kérnek segítséget: a megkérdezettek 70 százaléka fordult információért és gondozásért szakemberhez, 60 százalékuk a családjukhoz, míg csupán 24 százalékuk pipálta be az egyéb rubrikát.

Ti megbíztok „dr. Internet” diagnózisában, vagy második véleményként sem veszitek figyelembe?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik