Élet-Stílus

Veszélyes-e az olcsóbb kruppgyógyszer?

gyogyszer(1)(960x640)(1).jpg (gyógyszer, )
gyogyszer(1)(960x640)(1).jpg (gyógyszer, )

A Facebookon arra buzdítják a szülőket, hogy kruppos gyermeküket drága gyógyszer helyett, egy a patikákban helyben összeállított változattal kezeljék.

A közösségi oldalon hetek óta kering a következő üzenet „Köszönetet szeretnék mondani a magam és még sok-sok szülő nevében az OEP nek akik most dec.20. tól ennek a tulajdonképp akár életmentő gyógyszernek az árát a duplájára emelték mivel megvontak róla minden támogatást igen jól látjátok ez a négy kúp 13.149 ft ba kerűl de végül is csak arra kell, hogy a következő kruppos köhögő rohamba ne fulladjon meg a fiam gratulálok.”, amire válaszul ez az ajánlás érkezett: „Akinek asztmás a gyermeke, az most figyeljen! Ajánlás után kipróbáltuk a képen látható, gyógyszertárakban helyben készített kúpot, aminek a hatóanyaga megegyezik a Rectodelt kúppal, az ára pedig a tizede!! Érdemes kipróbálni!

Mire jó a kúp, mi az a krupp?

Asztmás és kruppos gyerekek kezelésére, olykor az életük megmentésére. Mert ahogy azt dr. Bánfi Andrea gyermekgyógyásztól megtudtuk ugyanis, az amúgy enyhe lefolyású, magától gyógyuló betegség szélsőséges esetben életveszélyes is lehet, mert fulladást okozhat. „A krupp jellegzetes ugatós köhögéssel jelentkezik főleg pici, 1-4 éves gyerekeknél, általában vírusfertőzés következtében, de esetenként baktériumok és egyéb, a légutat ingerlő anyagok is kiválthatják.”

A kúpot főleg az éjszaka jelentkező köhögéses, olykor fulladásos rohamok idején használják, a gyulladáscsökkentő hatóanyaga, a prednizol ugyanis csökkenti a szövetek duzzanatát, így a kellemetlen tüneteket is.

Tényleg nem támogatják

A krupp sajnos Magyarországon sem ritka, épp ezért a kezelésére használt Rectodelt kúpból is egyre több fogy. Már csak azért is, mert az országban jelenleg ez az egyetlen olyan készítmény, amivel kifejezetten kruppos rohamokat kezelnek.

A közösségi oldalon terjedő írás szerint a gyógyszer támogatását az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) december 20-án megvonta, emiatt a kúp ára egyik napról a másikra az egekbe szökött. Ezt azonban az OEP 2013. január 10-én közleményben cáfolta, melyben emlékeztetnek, hogy a szóban forgó készítmény már 2007 után lekerült a támogatott termékek listájáról, a gyártó kifejezett kérésére.

Ahogy a közleményből kiderült, a gyógyszer hatóanyagára (a prednizolra) ettől függetlenül továbbra is jár támogatás, méghozzá 50%-os.

Kikevertetve olcsóbb

Valószínűleg ennek a támogatásnak köszönhető, hogy a hatóanyagból patikában kikevertetett kúp lényegesen olcsóbb, mint a gyári változat: mindössze 4-600 forint. Nem csoda, ha azoknak a szülőknek, akik nem, vagy csak nehezen engedhetik meg maguknak a drága gyógyszert, a kikevertetett változat sokkal vonzóbb.

Csakhogy ezzel a gyógyszerrel kapcsolatban is merültek fel kérdések. Az egy dolog ugyanis, hogy olcsóbb, de vajon tényleg úgy hat-e mint a másik? Nem veszélyes-e? Kérdésünkre dr. Bánfi Andrea elmondta, a szteroidos gyulladáscsökkentőkkel – amilyen a prednizol is – nagyon vigyázni kell, elsősorban a szer veszélyes, a hormonháztartásra gyakorolt mellékhatásai miatt.

Jó, vagy nem jó?

A doktornő szerint fontos különbség, hogy ellentétben a gyári változattal, a gyógyszertárban helyben készült kúpok nem mennek keresztül a szigorú ellenőrzéseken. Ráadásul nincs egységes recept: az orvosok csupán a hatóanyagot írják fel, arról, hogy milyen vivőanyagot használ, már a patikus dönt.

Épp ezért azt, hogy innentől kezdve a háziorvosok a szülő kérésére is felírják a gyógyszert, egyáltalán nem tartja jó ötletnek, még akkor sem, ha időközben az Országos Gyógyszerészeti Intézet is elkészült a hivatalos állásfoglalással.

Szalai Hilda, az OGYI-GYEMSZI főigazgató-helyettese tegnap a TV2 Tényekben azt nyilatkozta, hogy hivatalos véleményük szerint a prednizolon tartalmú magisztrális kúp terápiás szempontból helyettesíti a prednizolon tartalmú Rectodelt kúpot.

Dr. Bánfi Andrea azonban azt tanácsolja, hogy a gyógyszertárakban összeállított változatot csak alapos orvosi vizsgálat és gondos mérlegelés után, és csak abban az esetben irassák fel, ha nincs más megoldás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik