Élet-Stílus

A szobában is megfázhatunk

megfázás (nátha, )
megfázás (nátha, )

Tévhit, hogy csak a hideg okozhat megfázást.

A nátha (köznyelvi nevén a megfázás, meghűlés) mindazon betegségek gyűjtőfogalma, amelyet a felső légutakban vírusok okoznak. Nem igaz tehát az a tévhit, amely szerint a hideg miatt fázunk meg. Igen gyakori megbetegedések ezek, de jó hír, hogy többnyire komplikációk nélkül zajlanak le. Épp ezért a többség nem is veszi komolyan és közösségbe megy, ami azért hiba, mert e vírusok cseppfertőzéssel terjednek el, szinte járványszerű méretekben. A nátha “csúcsidőszaka” októbertől márciusig tart.

Ez okozza a megfázást

A megfázást a legtöbb esetben különböző vírustörzsekhez tartozó vírusok okozzák, a leggyakoribb az orrnyálkahártya gyulladásáért felelős rhinovírus és az RSV (respiratórikus szincicális vírus). A kórokozók leginkább cseppfertőzéssel, vagyis beszéd, tüsszentés vagy köhögés útján a levegőbe kerülve terjednek, de kézfogással, esetleg a beteg által érintett tárgyak közös használata révén is továbbadhatók. A legyengült immunrendszerű szervezetet könnyebben betegítik meg a vírusok. Évente átlagosan 3-4 alkalommal is áteshet valaki a náthán, de ettől nem válik védetté.

Orrfolyás, tüsszögés, torokfájás

Rövid, két-három napos lappangási idő után jelentkeznek a tünetek. Az orr-nyálkahártya gyulladása miatt nyákos orrfolyás következik be, előbb vízszerű, majd sűrűbb váladékkal. A tüsszögést, az orrdugulást enyhe torokfájdalom, köhögés kíséri, amely néhány nappal tovább is húzódhat a heveny náthás, orrfolyásos tüneteknél. Gyakran kötőhártya-gyulladással is jár.

Ha kíváncsi, hogy kezelheti, illetve hogy előzheti meg, kattintson ide.

Forrás:

Meleg szobában is megfázhatunk (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik