Szív- és érrendszeri betegségek
A magas koleszterinszint az egyik legfontosabb kockázati tényező a szívbetegségek kialakulásánál, de számos étel segíthet csökkenteni szervezetünkben a rossz koleszterint (LDL) és növelni a jó koleszterinszintet (HDL).
A különféle gyümölcs-és zöldségfélék: olyan vitaminokat és fitokemikáliákat tartalmaznak, amelyek segítenek megelőzni a koleszterin lerakódását szervezetünkben.
-
bab, hüvelyesek és zabkása: a bennük található rostok segítenek szervezetünknek, hogy kiürítse a koleszterint, mielőtt az a véráramba juthatna.
-
dió és omega-3 zsírsavak: csökkentik a szívbetegségek kockázatát, javítják az izmokat, ezáltal javítva a véráramlást a szívben.
-
tea és a szója: csökkentik a koleszterinszintet.
-
vörösbor: csökkenti a szívbetegségek kockázatát, természetesen, csak ha mértékkel fogyasztjuk.
Magas vérnyomás
Szintén gyakori egészségügyi probléma. A megfelelő étrend kialakításában fontos a sóbevitel csökkentése, valamint kalciumban és magnéziumban gazdag ételek fogyasztása.
-
gyümölcs- és zöldségfélék (főként a narancs és a banán): káliumban gazdag alapanyagok, melyek segítenek ellensúlyozni szervezetünkben a só mennyiségét.
-
magnézium és kalcium: segítik a magas vérnyomást szinten tartani. Fogyasszunk ennek érdekében teljes kiőrlésű gabonákat, tökmagot, diót és mogyorót.
-
Együnk alacsony zsírtartalmú ételeket.
Ha kíváncsi, hogy előzik meg az ételek a menstruáció előtti kellemetlen tüneteket, illetve arra, hogy javítják a látást, kattintson ide.
Forrás:
6 gyakori betegség: gyógyítsuk magunkat helyes táplálkozással! (Házipatika)