Élet-Stílus

Méregtelenítés ami nincs, de drága

Zacher-Gabor(13)(960x640)(1).jpg (Zacher Gábor)
Zacher-Gabor(13)(960x640)(1).jpg (Zacher Gábor)

Az egyik legismertebb toxikológus szerint a kúrák nagy része egyszerű pénzszerző trükk. A természetgyógyász árnyalja a képet.

Zacher Gábor a közrádióban az összes jelenleg divatos méregtelenítő kúrát hatalmas átverésnek nevezte. Szerinte a köznyelvben ismert méregtelenítés nem is létezik. A szakember azt mondta: csak azt tartja méregtelenítésnek, ha például dialízissel egy beteg szervezetéből a mérget, illetve annak bomlástermékeit eltávolítják.

Gajdos Gábor természetgyógyász, traumatológus szerint ennél árnyaltabb a helyzet, az alternatív gyógyászati megfogalmazás úgy szól: próbáljunk meg eltávolítani a szervezetből minden olyan anyagot, amelyre nincs szüksége. Itt szó lehet salakanyagokról és feleslegben raktározott tápanyagokról is – tette hozzá ellenérvként.

Zacher Gábor szerint viszont dózis teszi a mérget. Az úgynevezett méregtelenítés arról szól, hogy az emberek hiszékenyek, pénzt adnak különlegesnek mondott lábfürdőkre, tapaszokra, őssejt-stimulálókra. Többször előfordult, hogy fatálisan végződött a méregtelenítés, például a poloskavész nevű növény anyagát tartalmazó szer használata után – mondta.

Gajdos Gábor szerint az alternatív gyógyászati értelemben vett méregtelenítés pozitív hatása akkor jelentkezne, ha valaki egy hétre kiszakadna stresszt okozó környezetéből. A böjttáborban ez valósul meg. Az elvonulás személyiséget erősítő akaraterő-próba is. Ez a fajta úgynevezett méregtelenítés tehát testi-lelki megújulást eredményez – vélte.

Zacher Gábor szerint itt ismét a veszélyre figyelmeztetett. A toxikológus kérdésnek tartja, hogy mindenki alkalmas-e a léböjtkúrára. Vannak ugyanis olyan krónikus betegségek, amelyek mellett a kizárólagos folyadékfogyasztás halálos is lehet. Nagyon fontos, tehát, hogy a helytelenül méregtelenítésnek nevezett eljárásokra vállalkozók előzőleg tájékozódjanak.

A méregtelenítő trükkök helyett Zacher Gábor életmódváltást ajánl. Az egészségesebb táplálkozás, több mozgás hasznos, de nem méregtelenítés. Utóbbi jelentős része átverés – tette hozzá a toxikológus, aki szerint a lelki feltöltődéshez sem kellenek több tízezer forintos kúrák, elég odafigyelni magunkra.

Gajdos Gábor szerint meg kellene találni az arany középutat, az alternatív gyógyászatnak vannak olyan komponensei, amelyekkel nagyon jól ki lehetne egészíteni az úgynevezett akadémiai orvoslást. Nem szabad végletekben gondolkozni, van, aki még az ismert gyógyteákról is azt mondja, hogy felesleges ilyeneket inni – tette hozzá a természetgyógyász, traumatológus.

Mint korábban megírtuk, vannak olyanok, akiknek nem vagy csak szigorú orvosi felügyelet mellett ajánlott a méregtelenítés. Nem ajánlott a méregtelenítés a várandós és szoptató kismamáknak, a nagyon időseknek, a gyerekeknek, illetve a súlyos betegeknek (pl. daganatos betegségben, AIDS-ben vagy tbc-ben szenvedőknek).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik