Élet-Stílus

Fogyni? Nem, tisztulni!

Hasznos tanácsok arra, hogyan kezdjük hozzá a tavaszi tisztítókúrához.

Táplálkozástudományi szempontból a tavasz ideális periódus a tisztítókúrákhoz, léböjtökhöz, az önmegtartóztatáshoz. Ragadjuk hát meg az alkalmat, és engedjük szabadon a fantáziánkat! Adjuk meg az esélyt szervezetünknek a felfrissülésre!

A friss zöldségek, csírák és gyümölcsök által a hideg hónapokban is tálalhatunk élénk színeket a tányéron, amelyek mindig az étel vitalitását, “élő” mivoltát hangsúlyozzák. Az egészséges, friss, nyers zöldségek és gyümölcsök élénk színei mögött fontos tápanyagok rejlenek. Antioxidánsokban, vitaminokban dúskálnak ezek a táplálékok. A nagyböjt első fele tél végére-kora tavaszra esik, amikor a szezonnyitó friss termények még nemigen bújtak elő. Azonban ilyenkor is rendelkezésünkre áll a lila káposzta, a cékla, a sütőtök, a sárgarépa, a citrusfélék, a kelkáposzta, a kelbimbó, a brokkoli, megannyi színes zöldségcsoda.

Mit kell tudnunk, mielőtt belevágunk egy tisztítókúrába?

Először is azt, hogy a tisztítókúra nem egyenlő a fogyókúrával! Sokan azért kezdik el, mert fogyást remélnek tőle, de a zsírpárnákat nem lehet egy pár napos léböjttel leolvasztani. Sőt! Az alacsony fehérje- és kalóriatartalmú étrend lelassítja az anyagcserét, és ha csökken is a súly, az a víz, illetve izomtömeg-veszteségnek köszönhető, ez pedig nem cél.

A tisztítókúra célja a szervezet felfrissítése, energizálása, az emésztőrendszer tehermentesítése. Hogy kinél mit jelent pontosan a tisztítókúra, az attól is függ, hogy egyébként hogyan táplálkozik a hétköznapokban. Egy vegetáriánus számára pl. nyilván nem minősül tisztítókúrának egy húsmentes hét!

Ha tudni szeretné, mit érdemes, kell és lehet ilyenkor enni, kattintson ide.

Forrás:

Fogyni? Nem, tisztulni! (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik