Élet-Stílus

Leküzdhető a téli depresszió

tél (téli álom, )
tél (téli álom, )

Az évszakra jellemző hangulatváltozások és depresszió hátterében a fény, egész pontosan annak hiánya áll.

A depresszióra hajlamos személyek tíz százalékát fájdalmasan érinti az évszakváltás, őszi hangulatzavaruk téli depresszióvá mélyülhet. A pontos ok még vitatott, de abban egyetértenek a szakemberek: akik szezonális kedélybetegségtől szenvednek, különösen érzékenyek a fényre, illetve annak hiányára.

A téli depresszió szerencsére csak szezonális tünet, de mégis érdemes foglalkozni a problémakörrel, hiszen a téli évszak által kiváltott hangulatingadozásaink nagyban befolyásolják teljesítményünket, életminőségünket, sőt súlyos esetben testi panaszokat is okozhat. Sajnos kultúránk nagymértékben járul hozzá ehhez a szezonális betegséghez. A téli időszakban az ébren töltött órákból egyre kevesebb időt töltünk a szabadban, a nap nagy részében mesterséges fényviszonyok között vagyunk.

A téli depresszió tipikus tünetei közé tartozik a megnövekedett étvágy – fokozottan kívánjuk ilyenkor a csokoládét, a szénhidrátokban gazdag élelmiszereket – és az állandó nappali álmosság, fáradékonyság.

„A biológiai alap jól körülírható – mondja dr. Lakatos László, a Dr. Rose Magánkórház pszichiáter szakorvosa. – Az idegrendszer biokémiai folyamatai, pszichológiai hatások, de a genetika is egyaránt közrejátszhat abban, hogy valaki letargiában éli meg a telet. Kontrollált vizsgálatok bizonyították, hogy a betegek többsége jobban érzi magát, ha fényhatásnak teszik ki, legyen az akár mesterséges – de a napsugárzásnak megfelelő minőségű – fény is. A legjobb eredmény a reggeli órákban érzékelt fénnyel érhető el.”

Ha kíváncsi, mit tehet a kellemetlen tünetek ellen, kattitntson ide.

Forrás: 8 módszer a téli depresszió legyőzésére (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik