Élet-Stílus

10 évvel tovább él, aki leszokik 40 előtt

cigaretta (dohányzás, cigi, )
cigaretta (dohányzás, cigi, )

Jót tesz az egészségnek a korai leszokás: a korai halálozás valószínűségét mintegy 90%-kal csökkenti.

Az Oxfordi Egyetem vizsgálatából az is kiderült, hogy a leszokás mint olyan, függetlenül attól, mikor veszi rá magát a dohányos, jelentősen növeli a túlélési esélyeket. Ennek ellenére érdemes minél hamarabb elszánni magunkat, mert a szervezet csak egy bizonyos életkorig képes helyreállítani a károkat.

A nőknek például legkésőbb 30 éves koruk előtt érdemes megválniuk ettől a káros szokástól, már csak azért is, mert ha ezt megteszik, a brit szakemberek szerint 97 százalékkal csökkentik azoknak a betegségeknek a valószínűségét, amelyek a dohányzással összefüggnek és korai halált okoznak. Így például a stroke-ét, a szívrohamét és a tüdőrákét is.

Közel hasonló a helyzet a 40 éves dohányosokkal is: ha még a 40. születésnapjuk előtt felhagynak a cigivel, 90 százalékkal javítják a túlélési esélyeiket. Az orvosok szerint ez azért lehet így, mert a szervezet egy bizonyos életkor után nem tud regenerálódni, így az sem meglepő, hogy azok, akik középkorúként is rendszeresen dohányoznak, sokkal nagyobb pusztítást végeznek magukban, mint fiatalon.

Richard Peta, a kutatást végző orvoscsoport feje elmondta, a biztató eredmények egyáltalán nem azt jelentik, hogy a leszokás meg nem történtté tudja tenni az évekig tartó dohányzást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik