Élet-Stílus

A bankkártya külföldön aranyat ér

bankkártya (bankkártya)
bankkártya (bankkártya)

Ahogy egyre többen fizetnek bankkártyával külföldön, egyre jobb feltételeket kínálnak a bankok – van, ahol már a készpénzfelvét is ingyenes, és a legtöbb esetben jár hozzá vagy kedvezményesen megrendelhető az utazási biztosítás is.

Lassan, de biztosan nő a magyarok külföldi bankkártyahasználata: a CIB-nél például már minden tizedik magyar bankkártyás tranzakciót külföldön indítanak, s az ATM-es készpénzfelvételek száma is az összes felvétel majdnem két százalékát teszi ki. Ám a bank szerint még lenne hova fejlődni: az utak során ugyanis gyakori probléma a biztosítás hiánya és az elveszett vagy ellopott készpénz.

A bankkártyás vásárlás külföldön is ingyenes

A nyárra több bank is átmenetileg kedvezményes feltételeket adott a külföldi pénzfelvételre, ám a nyaralók hazatértével visszatértek a régi tarifatáblázatukhoz. A régióban kiterjedt hálózattal rendelkező Erste azonban például már jó ideje kínál a hálózaton belül külföldi készpénzfelvételt hazai árakon. Az OTP bankkártyáival is érdemes megkeresni a környéken a bank ATM-jeit: tranzakciónként egy eurót kell csak a banknak fizetni. Az UniCredit Bank ügyfelei betéti kártyáikkal (egyik bank sem biztosít kedvezményt a hitelkártyás készpénzfelvételre!) szintén díjmentesen lehet készpénzt fejni a bank és a bankcsoport automatáiból.

A bankkártyás – vagy hitelkártyás – vásárlás külföldön is ingyenes, hiszen a bankok alapvetően arra igyekeznek terelni az ügyfeleiket, hogy minél többször használják a kártyájukat fizetésre. Ám ez sokszor a valutaváltási árfolyamok miatt mégis egész drágának bizonyul.

Sok kártya egyben biztosítás is

Van egy olyan hasznos bankkártya-szolgáltatás, amelyről sokan nem is tudnak, pedig néhány bankkártya éves díjában eleve benne van, tehát nem kerül plusz pénzbe. Ez a bankkártyához kapcsolt biztosítás.

Erre azért érdemes figyelni, mert a magyarok kétharmada még mindig utasbiztosítás nélkül utazik külföldre egy nemrégiben nyilvánosságra hozott felmérés eredménye szerint. A Pénzcentrum cikke szerint a biztosítás nélkül utazók közül néhányan milliós adóssággal térhetnek haza: megbetegednek, balesetet szenvednek, vagy lerobban az autójuk, ez pedig külföldön szó szerint egy egész vagyonba kerülhet.

Egyre többen használják

A dombornyomottak vagy a hitelkártyák

Az OTP Banknál a bankkártyákhoz eleve kapcsolódik egy egyszerű balesetbiztosítás, amelyet azonban érdemes külön díj fizetésével bővíteni, mivel a kártyatulajdonos külföldi halála esetén 100 ezer forintot fizetni. Kártyánként is van persze eltérés – az OTP által kiadott arany American Expressznél például automatikusan életbe lép egy utazási biztosítás, ha a repülő- vagy menetjegyet a kártyával veszi meg az ember. A biztosítás értéke is magasabb – 120 ezer euró –, és a házastársra és a 23 év alatt gyermekekre is kiterjed.

Általában a dombornyomott kártyákhoz adják az ingyenes baleseti, utazási és poggyászbiztosítást, ám az elektronikus kártyák is viszonylag olcsón – néhány ezer forintért – bővíthetők akár egész éves külföldi biztosítássá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik