Élet-Stílus

Új szívet kapott egy 4 éves kislány

műtét (operáció)
műtét (operáció)

A lyukas szívvel született Dorina több mint 9 hónap műszívkezelés után kapott új szívet.

A nyírbátori kislány október 24-e óta várt új szívre, azóta, hogy az országban nyolcadikként neki is műszívet kellett beültetni. A kis Szilágyi Dorina ugyanis 4 évvel ezelőtt veleszületett szívrendellenességgel jött a világra: lyukas szívvel, ugyanazzal a betegséggel, amibe édesanyja kishúga belehalt.

Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) főigazgató főorvosa közleményben számolt be arról, hogy múlt kedden sikeresen elvégezték a transzplantációt a kislányon, akit ekkor már 287 napja tartottak életben műszívkezeléssel. Magyarországon egyébként mostanáig ez a leghosszabb időtartam, ameddig egy beteg műszívkezelést kapott.

“Lyukas szív” avagy a sövényhiány

– az egyik leggyakoribb veleszületett szívrendellenesség
– két nagy csoportja van: a kamrai és a pitvari sövényhiány
– a pitvari sövényhiány a kettő közül a kevésbé veszélyes: néhány fajtáját műteni sem kell, bizonyos fajtái egyszerűen zárhatók
– a kamrai sövényhiány tulajdonképpen a két szívkamra között folytonossági hiány
– sokszor magától bezáródik (a gyerek egyéves koráig)
– ha műtéti úton zárják, akkor annál kisebb a kockázat, minél idősebb a gyerek

A főigazgató közleménye szerint Dorina állapota stabil, az orvosok a többórás műtétet követően is fokozottan figyelik a kislányt, hiszen a gyógyulást egy szívátültetést követően már egy kisebb fertőzés is könnyen visszavetheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik