Élet-Stílus

A fókainfluenza lehet az új veszély

fóka (fókák, )
fóka (fókák, )

A H1N1után újabb gyilkos betűcsoportot jegyezhetünk meg: H3N8.

A kutatók szerint egy korábban madarakat fertőző vírusból kifejlődött új H3N8 vírustörzs okozhatta tavaly a borjúfókák pusztulását New England partjainál. A felfedezés ráirányítja a figyelmet annak lehetőségére, hogy nem várt forrásokból is elindulhat egy influenza-világjárvány – számolt be róla a BBC hírportálja.

Tavaly 162 borjúfóka pusztult el titokzatos módon tüdőgyulladásban New England partjainál. Öt tengeri emlős elvégzett boncolása azt jelzi, hogy az influenzavírus olyan típusa okozhatta halálukat, amely közeli rokonságban van egy, az észak-amerikai madarakat 2002-től megbetegítő vírustörzzsel.

A Journal of the American Society for Microbiology című szakfolyóiratban közölt tanulmány egyik szerzője Ian Lipkin, a Columbia Egyetem virológusprofesszora, aki szerint az új vírustörzs egy ideig madarakban terjedt, de elhullást akkor nem okozott.

Mostani részletes vizsgálatakor olyan mutációkra bukkantak a vírusban, amelyek lehetővé teszik, hogy a madarakban és az emlősökben megtalálható influenzareceptorokhoz egyaránt képes legyen kapcsolódni. Ezen túlmenően nőtt annak valószínűsége is, hogy a vírussal való fertőzés súlyos tüneteket vált ki, ráadásul az új vírus rendelkezik azzal a képességgel is, hogy egy, az emberi légzőrendszerben található fehérjét célozzon meg.

Mint Anne Moscona, a New York-i Weill Cornell orvosegyetem munkatársa elmondta, aggodalomra ad okot, hogy egy olyan új, emlősök között átadható vírussal állunk szemben, amelynek az emberek még nem voltak kitéve.

Lipkin szerint a fókák szervezete alkalmas arra, hogy a vírusok keveredjenek benne, ahogy korábban az a sertéseknél már megtörtént. A fókák egyaránt rendelkeznek ugyanis receptorokkal a madárinfluenza-vírusok, valamint az emlősök influenzavírusai számára, így alkalmas gazdaszervezetet jelentenek a vírusok alkalmazkodásához és továbbfejlődéséhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik