Belföld

Olcsón megúsztuk az influenzaszezont

Később kezdődött és enyhébb volt az idei influenzaszezon, ami annak is köszönhető, hogy sokan oltatták be magukat.

Lecsengőben van az influenzaszezon, amely lényegesen enyhébb volt, mint az elmúlt években megszokott. Mint az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának főosztályvezetője lapunknak elmondta, kevesebb volt a megbetegedés és a szövődmény, a lefolyás is enyhébb volt és kevesebben haltak meg az influenza következtében. Utóbbiról azonban most nem volt hivatalos adatgyűjtés.

Ócsai Lajos elmondta, annak, hogy ebben a szezonban nem volt komoly gond, alapvetően három oka volt. „Egyrészt később kezdődött a járvány – csak 2012 hatodik hetében lépte át a megbetegedések száma a járványküszöböt – így, nem volt nagy kifutási ideje a vírusnak” – fogalmazott a szakértő. A másik ok, hogy egy másik kórokozó terjedt idén, amellyel sok ember szervezete már találkozott, így könnyebben legyőzte. A főosztályvezető emlékeztetett: 2009-ben a H1N1 vírus azért okozott problémát, mert az legutoljára az ötvenes években fertőzött, míg a mostani vírustörzs sokkal később.

Végül Ócsai Lajos szerint az is gátat szabott a járványnak, hogy ebben a szezonban ismét többen oltatták be magukat. „A H1N1 évében nagyon magas volt az oltási kedv, mintegy hárommillió ember adatta be a vakcinát. Tavaly ez minimálisra csökkent, idén azonban a józan ész ismét győzött: az 1,3 millió ingyenes szérumból alig maradt, a patikai forgalomba kerülő oltóanyagból pedig mintegy 200 ezer fogyott” – fogalmazott a járványügyi szakember.


Nagyobb méretért kattintson a képre!

Ócsai Lajos lapunk kérdésére elmondta: idén a szezon vége felé felbukkant egy B, valamint az A vírustörzs egy másik variánsa is (utóbbi csak a déli féltekén), ami pár esetben azoknál is megbetegedést okozhatott, akik egyébként be voltak oltva. Ám jövőre, a H1N1 mellett, már ezek is benne lesznek a vakcinában. A főosztályvezető hozzátette: a legdrágább szérum is 4000 forint alatt van, míg egy doboz antibiotikum, amit a szövődményekre adnak, ennél lényegesen drágább. Ezért a szakember hangsúlyozza: az oltás továbbra is a legolcsóbb és legbiztonságosabb védekezési mód.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik