Belföld

Terjed az influenza

Ugyanakkor több megyében már csökkent a betegek száma a múlt héten.

Március első hetében csaknem 40 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, 17 százalékkal többen, mint az azt megelőző héten. Baranya megyében például egy hét alatt megduplázódott, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében pedig több mint a másfélszeresére nőtt a betegek száma.

Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Heves, Komárom-Esztergom, Tolna és Zala megyében viszont lényegesen kevesebben dőltek ágynak. Mindent egybevéve a legtöbb megbetegedést Csongrád, Tolna és Zala megyéből, míg a legkevesebbet Nógrád megyéből jelentették – mondta az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi főosztályának vezetője.

Csohán Ágnes hozzátette: leginkább a 6-14 évesek kapják el a kórt, az ápoltak több mint egyharmada ugyanis 15 év alatti. Idén egyébként kevésbé intenzív járványra számítanak a szakemberek. A jövő héten esedékes hosszú hétvége után – a tanítási szünetnek köszönhetően – vélhetően csökken a vírus terjedésének lehetősége, az enyhülő idő viszont segítheti a kórokozók terjedését.

Komáromi Zoltán háziorvos, országos szakfelügyelő orvos azt ajánlja, hogy aki a kezdeti tüneteket tapasztalja – szédülés, láz, rossz közérzet -, az inkább 2-3 napig otthon pihenjen és csillapítsa a lázát. Ugyanis ilyen állapotban az ember könnyebben fertőz meg másokat, és a vírusok iránt is fogékonyabb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik