Élet-Stílus

Kétszer annyian allergiásak macskára, mint kutyára

A macskaallergiát – a tévhittel ellentétben – korántsem az állat szőre okozza.

A háziállat-allergiát illetően gyakori, hogy a kellemetlen tüneteket – a viszkető, vörös szemet, az orrfolyást – az állat szőrének tulajdonítják. A szakemberek szerint ez azonban tévhit: az allergiás tüneteket macskák esetében ugyanis nem a szőr, de még csak nem is az állat bőrének mikroszkopikus részecskéi okozzák, hanem egy, a macskák által termelt protein, a Fel d 1.

A McMaster Egyetem professzora, Mark Larché szerint a protein nagyon apró, és ennek következtében könnyű, tehát órákig keringhet a levegőben. A szakember elmondta, épp ezért nem csoda, hogy a világon legalább kétszer annyian allergiásak a macskákra, mint a kutyákra, hiszen a kutyák által termelt allergén ezzel szemben nehezebb, nem is lebeg a levegőben annyi ideig, és másképp hat az allergiások szöveteire is.

A macskaallergén, az Fel d 1 pont akkora, hogy egy mély levegővétellel egyenesen a tüdőnkbe juttassuk, szuperragadós, így megtalálható az emberi bőrön és ruházaton is. Órákkal azután is, hogy egy macskával érintkeztünk. Mivel minden macska termel ilyen proteint, hipoallergén macska (vagyis olyan, amelyik nem okoz allergiát) a gyakorlatban nem létezik.

Az állatra érzékenyek úgy védekezhetnek, hogy a lehető legkevesebb időt töltik a macskával egy légtérben: nem engedik a hálószobákba, légszűrőt használnak az otthonukban, rendszeresen porszívóznak és szellőztetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik