Élet-Stílus

Meghalt az alig hároméves Zalánka

Zalanka-(nagy)(960x640).jpg (zalán, )
Zalanka-(nagy)(960x640).jpg (zalán, )

A rákot legyőzte, a tüdőgyulladást azonban már nem sikerült leküzdenie a debreceni kisfiúnak. Ajmal Zalánnál két éve diagnosztizálták a Ewing-szarkómát, a hétvégén újra kórházba került. Hétfő reggelre életét vesztette.


(Fotó: Hír24/Miskolczi János)

A kisfiú és családja a rákkal szemben folytatott, két éve tartó küzdelméről már többször beszámolt a Hír24. Zalán korábban csontvelő-átültetéseken esett át, majd a Ewing-szarkóma (ez a csontrák egy nagyon agresszív fajtája) miatt a bal állkapcsát is ki kellett operálni.

A kicsi újra megtanult enni és beszélni, hősiesen tűrte a további kezeléseket. Mindenki abban bízott, ha teljesen meggyógyul, néhány év múlva egy újabb műtéttel pótolják a hiányzó állkapcsát.

Idén májusban kiújult a csontrák, de a sugárkezelés segített, így az öt gyermekét egyedül nevelő édesanya bízott abban, hogy alig hároméves kisfia teljesen felépül, és végre élheti a vele egyidős gyermekek életét. De nem így történt.

Amikor pénteken hazajöttünk a sugárkezelésről, még minden rendben volt – mondta a Hír24 tudósítójának Ajmal-Papp Csilla, Zalán édesanyja. Szombaton azonban már arra panaszkodott a kisfiú, hogy fáj a torka. Édesanyja azonnal kórházba vitte, ahol kiderült, az alig hároméves gyermeknek kezdődő A-típusos tüdőgyulladása van. Vasárnapra annyit romlott az állapota, hogy átvitték az intenzív osztályra. A fájdalmai ott is folyamatosan erősödtek, már a gyógyszerek sem használtak. Hétfőn reggel az édesanyjának azt mondták, előző éjszaka fájdalmában sikoltozott a kicsi.

Engem még megvárt – mondta a bánatos édesanya. Reggelire megivott 3 deci kakaót, amit jó jelnek gondoltunk. Azonban egyszer csak felsikoltott, és nem lélegzett többet. Az orvosok 35 percet küzdöttek érte, de már nem tudták visszahozni.

Fél órával a halála előtt agysebész is megvizsgálta a gyereket, aki azt mondta, nincs szükség műtéti beavatkozásra – tette hozzá az Ajmal-Papp Csilla. Elképzelhető, hogy egy hirtelen hasi katasztrófa okozta a kicsi halálát, de hogy pontosan mi történt, csak a boncolás után derül ki.

Zalánka, aki még csak októberben lett volna hároméves, napra pontosan két évvel az első műtéte után vesztette életét. A műtőbe 2010. július 23-án tolták be, akkor még nem tudták, hogy rákos, az csak egy hónap múlva derült ki.

Mindent kibírt, hősiesen viselkedett a kezelések alatt – tette hozzá az édesanya, aki számára érthetetlen, hogyan fertőződhetett meg a kisfia, hiszen annyira vigyáztak rá.

A lakás és a klinika között kaphatott el valamit, pedig kocsival hordtam. Zalánka úgy halt meg, hogy a kerten, a lakások és a klinikán kívüli világról semmit nem tudott – mondta végezetül Ajmal-Papp Csilla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik