Élet-Stílus

Úszó betonszigetek a Balatonban?

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tárgyalkotó Tanszékének egyik végzős hallgatója forradalmasítaná nyári vizes kikapcsolódásainkat.

Boldog Anita a diplomamunkájával hasznosítható készségeket fejlesztett ki. Az ötlet egy évközi tervezési feladat után született, akkor a Margit-szigethez tervezett egy úszó betonmólót. Ezt a gondolatot fejlesztette tovább, amikor a Balatonra álmodta meg a kis úszó szigeteket.

Ezeken nemcsak üldögélni, napozni lehet, hanem a vízből kimászni, vízbe ugrani, strandolás közben szárítkozni, beszélgetni. Igazi vízi közösségi tér jönne létre megvalósulásával.

Anita kérdésünkre elmondta, mindenképpen utána akart járni, hogy a terve megvalósítható-e, mert ebbe az irányba akart elmenni a munkával. Nemcsak a formáknak (öt különböző méretű és formájú szigetet tervezett), hanem a tárgyak anyagának is megfelelőnek kell lenni. Készített egy prototípust, és januárban felkereste a műszaki egyetem két tanárát, akik az anyaggal és az utókezeléssel kapcsolatban adtak tanácsot, valamint a súlyozásban, merülésszámításban nyújtottak neki segítséget.

„Azért esett a betonra mint anyagra a választás, mert nagyon sok lehetőséget látok benne, és úgy érzem, most egy olyan időszakot élünk, amikor egyre inkább előtérbe kerülhet. Ez egy speciális anyag, tartósabb, mint egy átlagos beton, illetve mivel csak a legfelső rétegen lesz vizes, fagyálló is. Pontosabbat nem szeretnék róla írni, mert folyamatban van az eljárás szabadalmaztatása, mivel a kivitelezés technológiája és a felhasznált anyagok kombinációja saját találmány.

Az anyagköltség nem vészes, igazából az drágítja a dolgot, hogy minden darab egyedi formájú, és a kivitelezés szobrászmunka, továbbá az anyag utókezelése, hogy a beton a legmegfelelőbb minőségű legyen, időt vesz igénybe” – mondta kérdésünkre Boldog Anita.

A friss diplomás ifjú feltaláló a Budapesti Műszaki Egyetem Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszékének laborjában készítette el az úszó szigetet, amelyhez az anyagot az MC-Bauchemie nevű cég ajánlotta fel. Anita dolgozott a betonkenus csapattal is, ők nemrégiben rendezték meg az első betonkenu-viadalt hazánkban.

„Pozitívak a visszajelzések, úgy látom, sok helyen lenne igény ilyen szigetekre. Szeretnék a nyár folyamán több és a meglévőnél nagyobb méretű szigeteket is elkészíteni, és szeretném, ha minél több embernek lehetősége lenne kipróbálni azokat. Nem akarok egyforma darabokat készíteni, mert szerintem az egyedi készítésű tárgyaknak van lelke, nem szeretem a sorozatban gyártott dolgokat, ezért tervezőként nem tartom jónak egyazon tárgyból több egyforma darabot készíteni. Legyen az ékszer vagy bármilyen használati tárgy, ez esetben úszó sziget” – árulta el Boldog Anita, akinek a témavezető, Mohácsi András DLA és a konzulensek, Boldog Imre, dr. Kopecskó Katalin és dr. Simongáti Győző segítettek a diplomamunkájában.

Anita a prototípust szeretné értékesíteni, és képben van egy biztos megrendelő is, aki hajlandó lenne nagyobb megrendelést is leadni. A napokban elkezdte egy nagyobb sziget kivitelezését, ez körülbelül 2 x 2,6 méter lesz, 8-10 ember számára kényelmes. Anita idén inkább bérbeadásban gondolkodik, hiszen az úszó szigetek használata idényhez kötött, és már egy ideje tart a nyár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik