Élet-Stílus

A felelőtlen fürdőzés az életünkbe kerülhet

Idén nyáron is több haláleset történt hazánk vizeiben. De mire kell figyelni, hogy a strandolás ne torkolljon tragédiába?

Kapcsolódó cikkek

A nyári szabadság hangulata hamar magával ragadja az embert, ami sajnos felelőtlen, óvatlan viselkedést eredményezhet. A nagy kánikulában strandolás számtalan veszélyforrást rejt, olyanokat is, melyekre nem is gondolnánk.

A káros UV-sugarakról szóló figyelmeztetéseket hiába unja mindenki, nem lehet elégszer elmondani. Napvédőkrém használata elengedhetetlen, és ha egy mód van rá 11 és 15 óra között ne tegyük ki testünket, bőrünket közvetlen napsütésnek.

A strandon további veszélyek is leselkednek ránk, baktériumok, kórokozók, gombák formájában, hiszen a vízpart, a párás levegő ezek melegágya. Ezért fontos, hogy mindig tisztálkodjunk alaposan, lábainkat töröljük szárazra, a lábujjak között is.

Védeni a fejet

A fejünk védelmére is kiemelt figyelmet kell fordítani. Egy napszúrásnak vagy nagyobb mértékű kiszáradásnak komoly következményei lehetnek, még akár kórházi kezelés is szükségessé válhat. Ennek megelőzése érdekében fogyasszunk kellő mennyiségű alkohol- és koffeinmentes folyadékot, a tűző napsugárzás ellen pedig könnyű kalap vagy fejkendő viseletével védekezzünk.

A következő és szintén rendkívül fontos szabály, hogy felhevült testtel soha ne ugorjunk hideg vízbe, mert a nagy hőmérsékletkülönbség illetve a vízbe csapódó testre ható ütés szívmegállást okozhat. Az elmúlt években sajnos több halálos tragédia is történt. De nem csak az élővizekben, hanem a medencékben is nagyon oda kell figyelni, hogyan viselkedünk.

Aki nem tud úszni

Kizárólag a megfelelő vízbiztonság birtokában menjünk a vízbe. A folyók, tavak kiszámíthatatlanok és soha nem tudhatjuk, meddig van szilárd talaj a lábunk alatt. Az időjárásra is figyelni kell, hiszen vihar hamar kerekedhet és nem biztos, hogy lesz időnk a vízből a partra jutni.

Egyre több fulladásos haláleset történik, amelyek a felelősségtudat hiányából adódnak. Ugyanakkor egyre emelkedik azon balesetek száma is, amelyek a strandok személyzetének hanyagsága miatt alakulnak ki. Kiemelten figyeljünk a kisgyermekekre is.

Szomorú tény, hogy civilizációnk vívmányai és civilizálatlanságunk kettőssége a törött sörös üvegek, és az égő cigarettacsikkek eldobálásában is megmutatkozik. Nézzünk mindig a lábunk elé, hogy az égési sérüléseket és összevarrást, tetanusz injekciót igénylő sérüléseket elkerüljük!

A főbb veszélyforrások azonosítása után legyünk kellően körültekintőek a vízparton, magunk és embertársaink iránt tanúsított felelős viselkedéssel elkerülhetjük a kellemetlenségeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik