Élet-Stílus

Strandszezon, veszélyekkel

Azután, hogy országszerte megnyíltak a strandok, a vízimádók birtokba vehették a hazai létesítményeket. Sokan azonban megfeledkeznek arról, hogy a strand olykor veszélyes üzem.

Egyre többen kedvelik a modern élményfürdőket, főleg az olyan újdonságok miatt, mint a csúszda és a mesterséges örvény. A törzsvendégek ezzel szemben ragaszkodnak kiválasztott, megszokott fürdőikhez, a borsos belépők ellenére is. Garai Tünde, a Budapesti Gyógyfürdő és Hévizei Rt. Fürdőüzemek Osztályának munkatársa elmondta, minden szezon előtt felhívják a fürdőzök figyelmét, a veszélyekre, ráadásul a létesítmények a szezon előtt szigorú műszaki vizsgálaton mennek keresztül.

A szakértő hozzátette, egyre több a strandokon a modern eszköz, amik nem veszélytelenek, hiszen elromolhatnak, baleseti forrássá válhatnak. Szerinte gondossággal elkerülhetőek a tragédiák, de ezt nem csak az üzemeltetőktől várják, hanem a strandolóktól is. A szakértő szerint erre azért kell külön felhívni a figyelmet, mert a strandon sokan könnyelműek, óvatlanok. Garai Tünde rámutat: a magyar lakosság 60%-a nem tud úszni, sokan mégsem vesznek tudomást a „mélyvíz” tábláról és bár minden strandon dolgozik úszómester mindenkinek ő sem foghatja a kezét.

A fertőzésekkel kapcsolatban a szakértő elmondta, hogy a strandvíz tisztaságáról vízforgató, víztisztító berendezések gondoskodnak, de a strandolóknak is oda kell figyelni az alapvető higiéniai szabályokra. A nyári zsúfoltságban telve vannak a medencék, ilyenkor fokozottan ügyelni kell a tisztaságra, ám a túltelített medencékben még ilyenkor sem kizártak a gombás, bakteriális és vírusos fertőzések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik