Élet-Stílus

Itt a nyári ellenség: az ételmérgezés

étel (étel, evés, gyerekek, )
étel (étel, evés, gyerekek, )

Csak megbízható helyen vásároljanak, alkalmi árustól még zöldséget se vegyenek. Mindent süssenek jól meg, semmit se hagyjanak a hűtőn kívül.

A legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkéről, tojásból a fogyasztásra kész élelmiszerre átvitt láthatatlan baktériumok okozzák. Ezért az ételeket ajánlott jól átsütni, átfőzni. Ami pedig megmaradt, azt minél hamarabb le kell hűteni, mert elég, ha néhány órán át szobahőmérsékleten tároljuk, máris megromlik – figyelmeztetett kedden kiadott tájékoztatójában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.


Jól átsütni, majd lehűteni

A szakemberek szerint fontos, hogy csak megbízható helyen vásároljunk. Ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól még zöldséget, édességet se vegyünk. Figyelni kell a termékek minőségmegőrzési, illetve fogyaszthatósági idejére, a csomagolás épségére – senki ne adjon ki pénzt lejárt vagy sérült csomagolású készítményért.

A hűtésre váró termékeket a hűtőszekrénybe, a hűtést nem igénylőket kamrába, jól szellőző, hűvös helyre tegyük. A zöldségeket, gyümölcsöket 10-15 Celsius-fokon, a húsokat, tejet viszont 5 Celsius-fok alatt kell tárolni – olvasható a közleményben.

Az országos tiszti főorvos utasítása szerint szerda éjfélig hőségriadó van érvényben. Az előrejelzések szerint a hét végéig folytatódik a kánikula. Kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken is 39 fokig emelkedhet a hőmérséklet, de még szombaton is 31-38, vasárnap pedig 30-35 fok körül alakulnak a maximumok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik