Élet-Stílus

A szülés miatt lett húsevőbaktérium-fertőzése?

Egy 36 éves édesanya azután került kritikus állapotba, miután világra hozta két teljesen egészséges gyermekét.

Még mindig kritikus az állapota és lélegeztetőgépen tartják azt a dél-karolinai édesanyát, aki nem is olyan rég adott életet teljesen egészséges ikreinek egy „eseménytelen” szülés után. Az édesanyát ugyanis négy nappal ezután megmagyarázhatatlan módon „húsevő baktérium” támadta meg: azóta négy műtéten esett át, és az orvosai szerint szükség lehet egy további, ötödik műtétre is. Ettől függetlenül a szakemberek bíznak abban, hogy amputálás nélkül sikerült megállítaniuk a fertőzés terjedését.

A barátai elmondása szerint Lana Kuykendall már a szülés után is érezte, hogy valami nincs rendben. 4 napot követően egy apró piros foltot talált a talpán, ami – ahogy észrevette – azonnal terjedni kezdett, és hat óra múlva már az egész lábát ellepte. Mivel Lana maga is orvos, ezért azonnal segítséget kért, a szakemberek szerint ennek köszönheti az életét.

Azt, hogy miért kapott Lana a nekrotizáló fascilitis nevű (közismertebb nevén húsevő) fertőzést, egyelőre az orvosok sem tudják, de valószínűsítik, hogy a szülés fogékonyabbá tette a nő szervezetét.

Kikre veszélyes? Mik a tünetek?

A húsevőfertőzés elsősorban azokra veszélyes, akiknek gyenge az immunrendszerük, vagy kisebb traumán – mondjuk egy műtéten vagy szülésen – estek át. A test felületén található teljesen hétköznapi Staphylococcus, illetve Streptococcus baktériumok már egy tűszúrásnyi seben is képesek a szervezetbe jutni, ahol aztán „húsevésbe” kezdenek, és kötőszöveti elhalást okoznak.

A gyógyulás szempontjából kulcsfontosságú a korai észlelés: gyanúra adhat okot a fájdalmas bőrpír, a hólyagosodás. Emellett a robbanásszerűen terjedő baktériumok serkentik az immunrendszert, és mérgező anyagokat termelnek, így a folyamatot levertség, rosszullét, hasmenés, hányás kíséri. A magas láz is jellemző lehet, de nem feltétlenül kísérőjelensége a betegségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik