Ezután ugrik be hirtelen, hogy bizony ezek azok a sokat emlegetett “rossz” zsiradékok, koleszterint tartalmaznak, zsírsavösszetételük nem a legideálisabb.
Kenőzsiradékként kevésbé veszélyes
Mindez valóban igaz, ám egészséges ember által mértékkel, nagy energiatartalmuk, valamint zsírsavösszetételük figyelembe vételével fogyasztva, jó lehetőséget kínál kenőzsiradékként való felhasználásuk, főleg zöldségekkel társítva. Szendvicsfeltéten meghálálják a leheletvékony réteg ízkiemelő, az ideális esetben nagy élelmirost-tartalmú szendvicsalap kedvező hatását, és nem jelentenek akkora kockázatot, mint sütőzsiradékként.
Sertészsír
A boltokban kapható, a sertés szalonnájából, valamint a belső szerveket körülvevő zsírszövetből olvasztással/préseléssel előállított, finomított, tisztított zsírt “íztelensége” okán nem szívesen használják kenőzsiradéknak. Tápanyagtartalma, zsírsavösszetétele függ az állat fajtájától és takarmányozásától. A telített zsírsavakat palmitin- és sztearinsav, a telítetleneket főként olaj- és kevés linolsav képviseli, tartalmaz továbbá koleszterint, emulgeáló hatású lecitint, és E-vitamint.
Ha a liba- és kacsazsírról szeretne még többet megtudni, kattintson ide.
Forrás:
Állati eredetű zsiradékok: sütés helyett szendvicsekhez? (Házipatika)