Belföld

Díjazzák az alázatos adóst

Júliustól jutalmazzák a törleszteni nem tudó adóst, aki nem nehezíti meg az árverezést.

A Magyar Nemzet úgy tudja, egy hamarosan életbe lépő törvénymódosítás szerint az az adós, aki önként elhagyja a bedőlt hitele után maradó ingatlant, visszakapja lakása vételárának egy részét. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szakemberei szerint a július 1-jén életbe lépő változás szerint az adós kiköltözés után nyolc nappal megkaphatja a pénzt, ha az ingatlant kiürített állapotban, az árverési hirdetményben feltüntetett tartozékokkal időben átadja a vevőnek.

A visszakapható összeg nagysága az átadott ingatlan értékétől függ: ötmillió forint alatt az adós a vételár egy százalékára jogosult, öt- és tízmillió forint között 50 ezer forintra és az ötmillió forint feletti rész fél százalékára, tízmillió forint felett pedig 75 ezer forintra és a tízmillió forint feletti rész negyed százalékára – írja a lap. A módosítás indoklása szerint egyrészt az önkéntesen kiköltöző adósok olcsóbbá teszik az eljárást, így a megspórolt pénzből ők is részesülhetnek, másrészt könnyebb túladni azokon az ingatlanokon, amelyekben senki sem lakik.

Mint korábban megírtuk, jelenleg a kényszerértékesítésről egy tavaly júniusi törvény rendelkezik, amely szerint idén az érintett lakásállomány 3 százaléka szerepelhet negyedévenként árverezésen. A legutóbbi adatok szerint a több mint 90 napos fizetési késedelemmel érintett, jelzáloggal terhelt lakóingatlanok száma már meghaladta a 100 ezret.Ebből több mint 14 ezer Pest megyében, 13 ezer pedig a fővárosban van. Borsod megye a harmadik a listán, ott 8 ezer bedőlt lakáshitelt tartanak számon.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik