Élet-Stílus

Kész a londoni “Eiffel-torony”

Befejeződtek a munkálatok Londonban az indiai származású brit szobrász, Anish Kapoor által megálmodott Orbit kilátón: az Olimpiai Parkban magasodó acélmonstrum kritikusai félresikerült hullámvasutat, rajongói azonban a párizsi Eiffel-torony méltó riválisát látják a tűzpiros szerkezetben.

A 115 méteres, hurkokkal bolondított torony a brit főváros új Olimpiai Stadionjának szomszédságában áll, és lenyűgöző panorámát kínál az egész városra. A londoniak “Eiffel-tornyának” szánt szerkezet kritikusai szerint a tűzpiros monstrum szemet sértő látványt nyújt. Kapoor és kollégája, a világ egyik vezető mérnökének számító Cecil Balmond azonban gyönyörűnek látják közös alkotásukat.

Mint arra az indiai származású brit szobrász rámutatott: kezdetben sokan a párizsi Eiffel-toronyra is valódi szörnyetegként tekintettek. A torony hivatalos neve ArcelorMittal Orbit, a 22,7 millió fontra (8,2 milliárd forint) rúgó építési költségek döntő hányadát álló acélmágnás, Lakshmi Mittal után.

A Turner-díjas Kapoor szerint a mintegy 1400 tonna acél felhasználásával készült szerkezet különlegességét leginkább belülről lehet felmérni, erre azonban a nagyközönség jelentős részének csupán 2014-ben lesz lehetősége, amikor a szerkezet – az ötkarikás játékok után először – ismét megnyitja a kapuit az Olimpiai Park helyén kialakítandó új zöldterület központi darabjaként.

Ezt megelőzően csak a nyári olimpiai és paralimpiai játékok közönségének lesz rá lehetősége, hogy 15 font (5400 forintnak megfelelő összeg) ellenében kipróbálja a toronyba vezető liftet, illetve lefelé jövet a szerkezetbe ágyazott csigalépcsőt.

Az olimpia szervezőinek reményei szerint a naponta 5 ezer látogató befogadására alkalmas torony hatalmas turistalátványosság lesz. A folyóvölgyet, kerékpárösvényeket és fasorral szegélyezett korzót is magába foglaló új, Queen Elizabeth Olympic Park (Erzsébet királynő olimpiai park) részletekben fog megnyílni 2013 júliusától és várhatóan 2014 elejére készül el teljesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik