Élet-Stílus

Így öltözz olcsón, hulladékból!

Függönyből varrt blúz, üdítős dobozokból összeállított táska és teafilterből készített öv – látványos, újrahasznosított ruhadarabok, nemcsak környezetvédőknek.

Két fiatal iparművész-divattervező, Reök Cecília és Varga Tímea újrahasznosított alapanyagokból készült egyedi készítésű, hordható utcai és alkalmi ruhakollekcióit mutatta be szerdán az Eco-Design Team a budapesti Treffort Kertben. Összesen húsz ruhakreációt vonultattak fel, a látványos haute couture (egyedi készítésű) kollekciók mellett mindennapi kényelmes viseletek is helyet kaptak a kifutón.


A képre kattintva még több újrahasznosított hulladék! – Fotó: kummer János

A ruhák újrahasznosított alapanyagokból, a háztartásban fellelhető tárgyakból és gyártási hulladékokból készültek. Így például újságpapírból, tejeszacskóból, bicikligumiból, legóból, focilabdából, nejlonzacskóból és reklámmolinóból. A hordható utcai és alkalmi ökokollekciók elkészítéséhez természetes alapanyagokat használtak a tervezők, köztük biopamutot, jutát, lent, selymet, kendert és bambuszt. Ezek az anyagok könnyen elbomlanak, és nem növelik a felhalmozódott hulladék mennyiségét – hangsúlyozta Reök Cecília.

„Célunk olyan ökodizájn használati-, dísz- és ajándéktárgyak, ruhák, ékszerek, dekorációk és enteriőrök létrehozása, amelyek a tudatos tervezés és anyaghasználat miatt a lehető legkisebb mértékben szennyezik a környezetet. Ráadásul nemcsak környezet-, hanem pénztárcakímélőek is” – mondta a Hír24-nek a divattervező.

A nem mindennapi ruhaköltemények között volt nejlonzsákból készült ruha fürdőszivacs díszítéssel és fém üdítősdoboz-fülbevalóval, bélésmolinós nadrág pamuthulladékból készült trikóval és parafadugó övvel, tetrapak üdítős dobozokból összeállított táska és teafilterből készített öv, valamint selyem csomagolópapír és textilhulladék alapú estélyi ruha is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik